MH370 dijunam...

MH370 dijunam ke laut pada kelajuan tinggi

SYDNEY, 9 Ogos – MH370 menjunam ke dalam lautan pada kelajuan tinggi – sehingga 20,000 kaki seminit – yang mengukuhkan analisis bahawa pesawat udara sistem penerbangan Malaysia (MAS) itu terhempas dalam zon pencarian pada masa ini, menurut satu laporan hari ini.

Boeing 777 hilang pada 8 Mac 2014, dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju Beijing bersama 239 orang penumpang di dalamnya.

Pencarian dalam air secara meluas di selatan Lautan Hindi belum menemukan lagi tapak nahas yang menimbulkan spekulasi ia mungkin di luar zon pencarian pada masa ini, terutamanya jika seseorang mengawal pada akhir penerbangan.

Pesawat yang dikendalikan itu mungkin meluncur turun, yang membolehkannya memasuki air di luar kawasan seluas 120,000 kilometer persegi yang mana pencarian sedang dijalankan, menurut pendapat beberapa pakar.

Namun ujian meluas oleh pembuat pesawat udara itu, Boeing dan data analisis jabatan pertahanan Australia yang baru menunjukkan bahawa, tanpa mengira kemungkinan tindakan salah seorang atau kedua-dua juruterbang – pesawat itu menjunam ke dalam lautan pada kelajuan tinggi, The Australian melaporkan.

Sebaik saja MH370 kehabisan minyak dan enjin terbakar, ia perlahan sebelum menjunam turun ke arah air dalam siri-siri junaman – jatuh dari 35,000 kaki pada kadar antara 12,000 kaki seminit dan 20,000 kaki seminit, menurut Boeing, menurut laporan itu lagi.

Junaman tajam disahkan oleh analisis data baru oleh jabatan pertahanan Australia yang melibatkan isyarat yang dihantar secara automatik antara kapal terbang dan satelit, menurut ketua agensi yang mengetuai pencarian MH370.

Ketua (ATSB) Biro Keselamatan dan Pengangkutan Australia Greg Hood berkata ini menyokong pandangan bahawa MH370 ‘mungkin terhempas dalam kawasan 120,000 kilometer yang mana di situ pencarian sedang dilaksanakan,” lapor akhbar itu lagi.

Kawasan itu ditakrifkan di bawah pandangan ATSB bahawa ‘kemungkinan besar’ senario tidak seorang pun mengemudi dan pesawat itu kehabisan minyak.” – AFP