MH370: Kes sa...

MH370: Kes saman terhadap MAS selesai

KUALA LUMPUR, 2 Jun (Bernama) – Kes saman yang difailkan dua anak lelaki penumpang MH370 terhadap Malaysia Airlines System Berhad (MAS) dan empat lagi, selesai, apabila saman itu ditarik balik hari ini.

Peguam Persekutuan Saiful Nizam Shahrin yang mewakili kerajaan memberitahu pemberita bahawa kedua-dua plaintif telah memfailkan notis pemberhentian dan menarik balik keseluruhan saman terhadap defendan tanpa kebebasan untuk memfailkan semula.

Tambahnya, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Rosnaini Saub telah merekodkan penarikan saman itu tanpa sebarang perintah terhadap kos.

Prosiding di dalam kamar itu turut dihadiri peguam bagi pihak plaintif iaitu Datuk Dr S. Arunan dan juga ibu kepada kedua-dua plaintif yang berusia 14 dan 12 tahun iaitu Ng Pearl Ming, 39.

Sementara itu peguam Arunan berkata kes saman berkenaan diselesaikan secara baik dan ibu defendan telah dimaklumkan mengenai pengumuman pihak kerajaan baru-baru ini serta dapat menerima penjelasan kemalangan tersebut.

“Hal ini akhirnya dimuktamadkan. Anak guam kami selepas memberi pertimbangan terhadap haknya dan kedudukan undang-undangnya telah memutuskan untuk menerima pampasan dan meneruskan kehidupan,” katanya.

Pada 31 Okt tahun lepas, dua beradik itu, melalui ibu mereka, memfailkan saman dengan menamakan MAS, ketua pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), ketua pengarah Jabatan Imigresen, Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan kerajaan Malaysia sebagai defendan.