Michael Phelp...

Michael Phelps bosan

LOS ANGELES, 22 Jun (AFP) – Bintang Olimpik Michael Phelps Khamis lalu berkata dia ‘bosan dan letih daripada dikalahkan’ ketika cuba untuk kembali beraksi di Santa Clara Pro Swim.

Juga menjadi tumpuan adalah Missy Franklin, yang akan bersaing sebagai profesional buat kali pertama dengan Sukan Rio pada musim panas seterusnya.

Phelps mungkin mencatatkan 18 pingat emas Olimpik tetapi persaingan terakhirnya pada Mei, dia selesai di luar dua kedudukan teratas dalam semua pertandingan – sesuatu yang tidak seharusnya berlaku kepadanya sejak bersaing di Olimpik Sydney ketika berusia 15 tahun.

Dia akan menguji dirinya dalam lima acara di sini dengan tiga daripadanya – medley individu 200m, kuak lentang 200m dan gaya bebas 100m – semuanya terjejas semalam.

Dia berharap dapat mempamerkan persembahan kental menentang perenang elit sebelum kejohanan Ogos AS di Texas. Dia tidak akan beraksi dalam Kejohanan Dunia di Rusia pada masa yang sama sebagai sebahagian daripada hukuman insiden memandu ketika mabuk yang menyaksikannya digantung selama enam bulan oleh Renang AS.

Penggantungan itu menjejaskan aksi kembali perenang berusia 29 tahun itu pada 2014 sebagai persediaan untuk Olimpik Rio 2016. Franklin juga bersedia untuk peringkat global tahun ini dan Sukan Rio.

Perenang berusia 20 tahun itu sudah meraih empat pingat emas dari Olimpik London 2012, tetapi selepas menamatkan pengajian sekolah tinggi dia memilih bersaing dua tahun untuk Universiti California, sebelum bertukar menjadi pro tahun ini dan menandatangani persetujuan bersama Speedo.

Persaingan itu adalah laluan panjangnya sebelum bersaing dalam Kejohanan Dunia.

ARTIKEL YANG SAMA