Mickelson ham...

Mickelson hampiri kejayaan Grand Slam

TACOMA, AS, 17 Jun (AFP) – Phil Mickelson yang berusia 45 tahun semalam masih berusaha untuk mengatasi apa yang digelarnya sebagai ‘halangan besar’ untuk memenangi Terbuka AS dan melengkapkan kerjaya Grand Slam.

Pemain popular dari AS itu sudah berada dalam buku rekod dengan menyudahkan pertandingan di tangga kedua sebanyak enam kali dalam pendahuluan kedua kejohanan utama tahun ini dalam senarai sepanjang masa.

Kemenangan terakhir hadir dua tahun lalu di Merion di luar Philadelphia dan dia mengakui kesilapannya pada lewat pusingan akhir amat menyakitkan kerana Justin Rose mendapat peluang memenangi pertandingan.

Tetapi Mickelson, pemenang utama lima kali, menegaskan bahawa jauh daripada dilemahkan oleh kesakitan Terbuka AS selepas dia memperbaiki persembahannya.

“Saya selalu menjadi seseorang sejak kecil. Kegagalan itulah yang memberikan saya semangat – bekerja lebih keras kerana kegagalan,” katanya.

Phil Mickelson menandatangani autograf untuk peminat semasa berlatih di Chambers Bay semalam. – AFP
Phil Mickelson menandatangani autograf untuk peminat semasa berlatih di Chambers Bay semalam. – AFP

“Segelintir orang terjejas dengan kedudukan itu dan hampir menolak mereka jauh. Tetapi bagi saya ia menjadi satu dorongan untuk terus bekerja keras dan melepasi halangan sama ada untuk memenangi kejuaraan utama pertama saya yang jelas lebih lama berbanding yang saya fikirkan, cuba memenangi Kejuaraan Terbuka atau cuba memenangi Terbuka AS.

“Faktanya saya begitu hampir menjadi pemangkin saya untuk bekerja lebih keras. Dan amat menggalakkan di mana saya melakukan dengan baik dalam pertandingan ini.

“Amat menggalakkan saya mencatatkan kejayaan dan telah beraksi dengan beberapa permainan terbaik dalam pertandingan dan saya mendapat beberapa peluang.”

Mickleson yang Digambarkan sebagai pemenang utama sejak hari hari amatur, terpaksa menunggu sehingga menghampiri 34 tahun sebelum memenangi kejuaraan pertamanya pada Masters 2004.

ARTIKEL YANG SAMA