Microsoft aja...

Microsoft ajak pemaju aplikasi berganding bahu

SAN FRANCISCO, 30 April – Microsoft semalam membuat tugasan baru kepada pembuat aplikasi, dengan menjanjikan penonton lebih satu bilion orang jika mereka memajukan perkhidmatan bagi sistem pengendalian Windows 10 akan datang.

Syarikat teknologi unggul Amerika Syarikat itu memulakan mesyuarat tahunan pemaju Build dengan ucaptama selama tiga jam yang menekankan bagaimana Windows 10 akan membolehkan cendekiawan perisian membuat ciptaan pada spektrum penuh perisian pintar, termasuk fon kepala HoloLens realiti yang semakin bertambah.

Dan, untuk memudahkannya lagi, mereka akan dapat menggunakan semula kod yang dibentuk bagi aplikasi yang telah mereka gunakan bagi peranti Apple atau Android.

Microsoft juga mendedahkan bahawa pengganti pelayarnya Explorer Internet telah dinamakan “Edge”.

“Bagi kami nama merujuk kepada kelebihan menggunakan dan mencipta,” timbalan presiden kumpulan sistem pengendalian Joe Belfiore berkata ketika penyampaian itu.

Melalui penawaran tugasan baru itu Microsoft turut menjanjikan para pemaju aplikasi penonton lebih satu bilion jika ia membabitkan sistem pengendalian Windows 10 akan datang.
Melalui penawaran tugasan baru itu Microsoft turut menjanjikan para pemaju aplikasi penonton lebih satu bilion jika ia membabitkan sistem pengendalian Windows 10 akan datang.

“Pelayar adalah yang difikirkan oleh pengguna untuk dapat melakukan sesuatu.”

Penyampaian itu bertujuan menarik minat para pemaju yang aplikasi seronok dan berfungsi boleh membuat telefon pintar, tablet atau peranti lain disukai para pengguna.

“Microsoft melaksanakan usaha besar untuk memenangi semula hati para pemaju,” kata penganalisis Forrester, Michael Facemire.

“Mereka telah membuka tembok kota yang pernah tidak dapat ditembusi, yang membolehkan pemajuan dengan menggunakan pelbagai bahasa, platform dan alat.” – AFP