Microsoft ber...

Microsoft beri amaran pengguna e-mel

SAN FRANCISCO, 31 Dis (Reuters) – Microsoft Corp mengatakan kelmarin yang ia akan mula memberi amaran kepada pengguna perkhidmatan pelanggan termasuk e-mel Outlook.com apabila syarikat itu mensyaki sebuah kerajaan sedang cuba untuk menggodam ke dalam akaun mereka.

Perubahan dasar itu muncul sembilan hari selepas Reuters bertanya kepada syarikat itu kenapa ia tidak memutuskan untuk memberitahu mangsa mengenai kempen penggodaman itu, yang ditemui pada 2011, yang terutamanya telah menyasarkan para pemimpin antarabangsa Tibet, China dan minoriti Uighur.

Menurut dua bekas pekerja Microsoft, pakar syarikat itu telah memutuskan beberapa tahun yang lalu pihak berkuasa China menjadi dalang di sebalik kempen tersebut namun syarikat itu tidak menyampaikan maklumat itu kepada pengguna perkhidmatan Hotmail, yang kini digelar Outlook.com.

Dalam kenyataannya, Microsoft mengatakan sama ada atau tidak kerajaan AS boleh mencari tepat sumber serangan penggodaman dan ia tidak datang dari sebuah negara tunggal.

Peralihan dasar dalam syarikat perisian terbesar dunia diikuti langkah serupa sejak Oktober oleh syarikat gergasi Internet, Facebook Inc, Twitter Inc dan kebanyakannya baru-baru ini Yahoo Inc.

Google Inc perintis amalan itu pada 2012 dan mengatakan ia kini memberi amaran kepada puluhan ribu pengguna setiap beberapa bulan.

Selama dua tahun, Microsoft telah memberi amaran tentang pencabulan keselamatan yang berpotensi tanpa menyatakan jelas mengenai suspek.

ARTIKEL YANG SAMA