Microsoft, PBB jalin kerjasama

GENEVA, 17 Mei – Microsoft mengumumkan kelmarin ia berhasrat untuk menyumbang AS$5 juta untuk tempoh lima tahun kepada pejabat hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam apa yang digelar “mercu tanda kerjasama” yang boleh menarik para penderma sektor awam besar yang lain untuk mengikuti.

Syarikat yang berpangkalan di Redmond, Washington itu merancang untuk membangun dan menggunakan teknologi untuk membantu pejabat hak PBB “meramal, meneliti dan memberi tindak balas terhadap situasi-situasi hak asasi manusia kritikal” pada ketika pembunuhan sewenang-wenangnya, pemerkosaan, penahanan-penahanan tanpa bicara dan penganiayaan lain berleluasa di seluruh dunia.

“Sebagai sebuah syarikat global yang melihat masalah-masalah dunia, kami percaya kami mempunyai tanggungjawab untuk membantu menyelesaikannya,” ujar Presiden Microsoft, Brad Smith.

Kerjasama telah dilancarkan secara senyap tahun lepas. Jurucakap pejabat hak asasi manusia PBB, Ravina Shamdasani berkata ia mencerminkan satu komitmen untuk menggunakan teknologi untuk mempromosi hak asasi manusia dan pengiktirafan peranan yang boleh dimainkan oleh sektor awam dalam memajukan perjuangan itu.

Microsoft membuat keputusan untuk membantu dalam perihal hak asasi manusia yang dikendalikan oleh pihak PBB. – AFP
Microsoft membuat keputusan untuk membantu dalam perihal hak asasi manusia yang dikendalikan oleh pihak PBB. – AFP

Satu contoh teknologi yang sedang dibangunkan ialah papan pemuka maklumat, Pandangan Hak Asasi, kepada data agregat pada pelanggaran hak asasi manusia oleh negara dan jenis dalam masa sebenar.

Microsoft juga berikrar untuk menyokong advokasi hak asasi manusia PBB dan kempen-kempen jangkauan, termasuk pembangunan prinsip-prinsip korporat.

Pengumuman itu tiba di tengah-tengah ketidakpastian mengenai sumber dana utama pejabat hak asasi: negara-negara dan kerajaan. Amerika Syarikat, penderma utama tradisi, mempertimbangkan pemotongan terhadap pembiayaannya bagi institusi-institusi PBB sebagai sebahagian daripada rancangan-rancangan pentadbiran Trump untuk mengurangkan bajet Jabatan Negara AS. – AP