Microsoft umu...

Microsoft umum beli Incent Games

SAN FRANCISCO, 4 Ogos (AFP) – Microsoft mengumumkan semalam bahawa ia telah membeli firma baru dengan cara baru untuk menggunakan permainan bagi merangsang prestasi pasukan jualan.

Microsoft tidak mendedahkan syarat-syarat kewangan dalam perjanjian di mana ia memperoleh Incent Games, pemaju platform online FantasySales Team.

Platform itu membenarkan pengurus untuk mempertingkat angka jualan menerusi pertandingan fantasi gaya sukan di kalangan wakil mereka.

“Mereka telah menggendalakan model insentif jualan lama dengan perubahan asal yang menggabungkan permainan dengan sukan fantasi dan menggunakannya dalam persekitaran jualan,” kata naib presiden korporat Microsoft Bob Stutz dalam blog yang mengumumkan pemerolehan itu.

“Platform mereka adalah amat efektif untuk mempertingkatkan kerjasama kumpulan, produktiviti dan menjana keputusan yang lebih baik dan pertumbuhan perniagaan,” kata beliau.

Pekerja mengerah rakan sebaya dalam kumpulan dengan gabungan keputusan yang mereka percayai akan memberikan hasil terbaik, dalam satu perkembangan mengenai permainan sukan fantasi di mana orang memilih satu giliran pemain olok-olok dengan statistik gabungan mereka yang dipercayai akan menjadi paling popular pada akhir musim.

Strategi itu berjaya memujuk pekerja melabur dalam kejayaan masing-masing, sekali gus membawa kepada keputusan kumpulan jualan yang lebih baik, menurut Stutz.

FantasySalesTeam akan digabungkan dalam Dynamics CRM Microsoft (pengurusan hubungan pelanggan) yang mensasarkan pada perniagaan.