Mikel bantu p...

Mikel bantu pulihkan rentak The Blues

LONDON, 8 Mac (AFP) – Sesiapa yang mahu memahami kembalinya rentak Chelsea di bawah pengurus sementara Guus Hiddink, akan mendapatkan sebahagian penjelasan dalam pemain yang menggalas peranan midfield, John Mikel Obi.

Setelah hanya beraksi dua daripada 16 perlawanan terakhir Chelsea dalam Liga Perdana di bawah Jose Mourinho, Mikel telah beraksi sembilan daripada 12 perlawanan di bawah Hiddink dalam perubahan peribadi pengurus dari Belanda itu untuk kesebelasan utama.

Begitu juga perlawanan belum kalah dalam 12 perlawanan liga di bawah Hiddink, perkadaran jumlah bolos Chelsea bagi setiap perlawanan menurun dari 1.625 kepada 1, dan kedudukan Mikel adalah faktor penting.

“Dia pemain yang ideal untuk membawa keseimbangan kepada pasukan,” kata Hiddink awal tahun ini. “Dia tahu di mana kekuatan pesaing dan dia tahu bagaimana untuk menanganinya.

“Dia tidak melakukannya dalam setiap kedudukan sukar – dia seorang yang anggun. Apa yang saya lihat bukan hanya seorang pemain berkualiti, tetapi seorang pemain yang boleh bertahan dengan baik. Menarik untuk melihatnya.”

Mikel (kanan) merupakan sebahagian daripada jawapan kepada kebangkitan Chelsea di bawah pengurusan Hiddink. – Reuters
Mikel (kanan) merupakan sebahagian daripada jawapan kepada kebangkitan Chelsea di bawah pengurusan Hiddink. – Reuters

Di mana Mourinho selalu menggandingkan Nemanja Matic dan Cesc Fabregas, Hiddink menggunakan Mikel, 28, bergandingan dengan Matic – seorang lagi legasi – dan menggerakkan Fabregas di bahagian atas.

Itulah kedudukan yang membantu Chelsea melonjak ke tangga ke-10 liga, meningkatkan harapan bahawa mereka boleh berjaya menukar defisit 2-1 dalam pertemuan Liga Juara-Juara di laman sendiri menentang Paris Saint-Germain, esok.

Mikel terlepas dua perlawanan Liga Juara-Juara sebelumnya menentang PSG dalam dua musim lalu. Sebagai pemain gantian yang tidak digunakan dalam kedua-dua perlawanan suku akhir pada 2013-14, dia pulih daripada pembedahan lutut musim lalu.

Tetapi dia sudah mempamerkan persembahannya dalam 16 perlawanan akhir musim ini setelah menghasilkan dua gol dalam perlawanan pertama di Parc des Princes.

ARTIKEL YANG SAMA