Militia Kurdi...

Militia Kurdish sertai pakatan ketenteraan baru

BEIRUT, 12 Okt – Seorang militia Kurdish sokongan penyerang udara yang diketuai Amerika Syarikat di Syria telah menyertai pakatan ketenteraan baru yang merangkumi kumpulan-kumpulan Arab, satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Pakatan yang menggelarkan diri mereka Angkatan Demokratik Syria termasuk militia YPG (tentera unit perlindungan rakyat) Kurdish Syria dan kumpulan Arab Syria yang telah berjuang bersama-sama dalam menentang kumpulan militan Negara Islam di utara Syria.

Ia muncul selepas Amerika Syarikat mengumumkan sokongannya terhadap pemberontak Syria yang menentang IS, menamatkan aktivitinya secara berkesan untuk melatih pejuang luar Syria dan di sebalik tumpuannya kepada penyediaan senjata kepada kumpulan komander AS.

YPG setakat ini telah membuktikan ia sebagai rakan kongsi yang baik di bawah kawalan bagi serangan udara yang diketuai AS terhadap Negara Islam, mengambil sebahagian besar pejuang jihad dari wilayah timur laut Syria pada tahun ini.

“Negara kita Syria sedang melalui perkembangan pesat dalam tentera dan berdepan dengan politik dan menghendaki supaya kuasa tentera negara bersatu untuk semua rakyat Syria, menyertai Kurdi, Arab, Syria dan kumpulan-kumpulan lain,” kata kenyataan itu, yang dihantar kepada Reuters melalui jurucakap YPG.

Angkatan Demokratik Syria termasuk YPG, pelbagai kumpulan Arab termasuk Jaysh al-Thuwwar (Tentera Pemberontak) dan kumpulan Kristian Assyria – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA