Milutinovic g...

Milutinovic gesa Qatar ‘rampas’ peluang

DOHA, 31 Ogos – Bagi negara yang mendambakan pengalaman Piala Dunia, inilah masa yang paling sesuai di mana salah seorang daripada jurulatih terhebat perlawanan, Bora Milutinovic, sekarang menggelar Qatar sebagai negaranya.

‘The Miracle Worker’ adalah lelaki yang menyaksikan sepakan penaltinya membawa Mexico ke separuh akhir pada 1986, Costa Rica menewaskan Scotland dan Sweden pada 1990 dan menyaksikan pasukannya AS mara ke peringkat kalah mati pada 1994, membantu menghidupkan semula minat dalam bola sepak di AS.

Di samping Carlos Alberta Perreira dari Brazil, dia adalah satu-satunya yang melihat lima pasukan berbeza pada Piala Dunia. Dia membimbing Nigeria pada final 1998 dan China pada 2002.

Wira itu, Milutinovic hampir menjadi sebahagian daripada budaya warga Piala Dunia seperti Franz Beckenbauer, Mario Kempes, Johan Cruyff dan Zinedine Zidane.

Walaupun dia tidak memiliki peranan kejurulatihan rasmi di Qatar, Milutinovic kerap dilihat pada beberapa perlawanan di Doha dan membuat perjalanan untuk menonton perlawanan di seluruh Asia.

Gambar fail 13 Disember 2011 menunjukkan Milutinovic ketika menghadiri perlawanan amal ‘Basmi Kemiskinan’ di Hamburg. – AFP
Gambar fail 13 Disember 2011 menunjukkan Milutinovic ketika menghadiri perlawanan amal ‘Basmi Kemiskinan’ di Hamburg. – AFP

Siapa lebih baik untuk bertanya jika Qatar boleh merealisasikan impian sebuah negara penganjur Piala Dunia 2022 dan mara ke final buat kali pertama di Rusia dalam tempoh dua tahun?

Esok, Qatar akan memulakan kelayakan pusingan ketiga Konfederasi Bola Sepak Asia setelah mara ke pusingan kedua dan mengungguli kumpulan dengan memenangi tujuh daripada lapan perlawanan. Sekarang mereka akan beraksi dengan beberapa pasukan besar AFC dan diundi dalam Kumpulan A yang terdiri daripada Iran, Korea Selatan, China, Uzbekistan dan Syria.

Qatar yang berada di ranking ke-80 dunia FIFA mencadangkan jika mereka selesai di tangga kelima, harapan untuk menyelamatkan satu daripada dua tangga teratas dalam kumpulan itu dan laluan automatik ke Piala Dunia nampak cerah. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA