Minum susu me...

Minum susu mentah boleh tingkat risiko jangkitan penyakit

KUALA LUMPUR, 20 Nov – Orang ramai diminta tidak meminum susu mentah seperti susu lembu dan kambing tanpa perlakuan haba kerana ia meningkatkan risiko jangkitan penyakit seperti ‘bovine tuberculosis’ dan ‘brucellosis’.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam kenyataan hariini berkata susu mentah tanpa perlakuan haba seperti pendidihan dan pempasteuran boleh mengandungi bakteria berbahaya seperti mycobacterium bovis dan brucella.

“Di samping itu, meminum susu unta mentah tanpa perlakuan haba disyaki menjadi punca jangkitan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) dalam beberapa kes kerana susu mentah itu berkemungkinan mengandungi virus MERS-CoV. Penyakit-penyakit ini boleh membawa maut,” katanya.

Sehubungan itu, orang ramai yang membeli susu mentah, digesa supaya mendidihkan susu berkenaan terlebih dahulu sebelum meminumnya.

Beliau berkata demikian susulan maklumat diterima kementerian mengenai pihak tertentu mempromosikan susu mentah yang tidak dikenakan perlakuan haba dengan menyatakan kawalan rantaian sejuk adalah dikekalkan dan susu itu adalah selamat untuk diminum terus.

Dr Noor Hisham berkata penjualan susu mentah tanpa perlakuan haba adalah satu kesalahan di bawah peraturan 51(1A), Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009, Akta Makanan 1983 yang akan berkuat kuasa mulai 1 Dis ini.

“Sesiapa yang disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun,” katanya. – Bernama