Minyak AS nai...

Minyak AS naik daripada paras terendah 2009

SINGAPURA, 7 Jan – Harga minyak Amerika Syarikat (AS) meningkat daripada paras terendah tahun 2009 dalam awal dagangan hari ini tetapi sentimen pasaran secara keseluruhan kekal amat lembap berikutan jumlah petroleum yang tidak digunakan masih banyak dan kelembapan ekonomi China.

Niaga hadapan West Texas Intermediate AS (WTI) diniagakan pada AS$34.23 setong pada 0026 GMT, naik 26 sen daripada penutupan terakhir mereka, tetapi pada paras setengah dolar mencapai paras terendah tahun 2009 semalam, pada AS$33.77 setong.

“Data menunjukkan petrol dan stok simpanan bahan api sulingan meningkat masing-masing 10.6 juta tong dan 6.3 juta tong, minggu lalu.

“Kenaikan petrol dan inventori sulingan melebihi daripada kejatuhan dalam tahap inventori minyak mentah sebanyak 5.09 juta tong (masih menghampiri rekod) 482.3 juta tong yang dicatat pada minggu lalu,” kata Bank ANZ.

Simpanan besar yang tidak terjual bermakna, walaupun pengeluaran AS jatuh pada tahun ini disebabkan penggerudi tunduk kepada harga yang rendah, ia akan mengambil masa beberapa bulan untuk menganalisa bekalan berlebihan dan dengan ekonomi global goyah disebabkan oleh kelembapan China, peniaga berkata, prospek bagi minyak kekal pada harga yang murah untuk sebahagian besar tahun ini. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA