Minyak Asia h...

Minyak Asia hampir cecah AS$42 setong

SINGAPURA, 8 Ogos – Minyak meningkat lebih tinggi untuk mencecah AS$42 setong di Asia hari ini tetapi penganalisis berkata pertambahan tidak mungkin bertahan kerana komoditi masih menerima tekanan daripada kemelesetan bekalan dan dollar yang kukuh.

Harga telah naik turun sejak memasuki pasaran bear pada minggu lalu, merosot lebih daripada 20 peratus dan mencecah kurang AS$40 setong untuk kali pertama sejak April.

Pada mulanya berpulih tatkala data inventori minyak mentah komersial AS menunjukkan satu pemulihan dalam gasolin, harga merosot sekali lagi pada hujung minggu selepas angka pengajian yang memberangsangkan daripada kerajaan AS menyebabkan dolar naik lebih tinggi.

Dolar yang lebih kukuh menjadikan minyak dalam harga dolar lebih mahal untuk pengguna yang menggunakan mata wang lain, sekali gus menjejas permintaan.

Data pengiraan rig mingguan yang dikeluarkan pada Jumaat menunjukkan jurugerudi AS menambah tujuh rig pada minggu itu, sehingga minggu keenam berturut-turut dan menandakan aktiviti pengeluaran yang lebih tinggi di tengah pasaran yang berlebihan.

pg19_160809_b

“Pemulihan sederhana mungkin memberikan minyak beberapa rangsangan,” kata penganalisis IG Markets Bernard Aw, menambah bahawa pemulihan tidak mungkin bertahan lama.

“Penambahan rig AS, kebarangkalian yang rendah untuk OPEC berpulih, pembekuan rundingan pengeluaran, dan permintaan lemah menimbulkan sekatan besar kepada kenaikan harga minyak,” beritahunya kepada AFP.

Pada kira-kira 0630 GMT, minyak AS West Texas Intermediate untuk hantaran pada bulan September naik 28 sen kepada AS$42.08 dan minyak mentah Brent untuk Oktober naik 29 sen kepada AS$44.56 satu tong.

“Data pekerjaan yang positif dari AS menunjukkan pertumbuhan pekerjaan adalah lebih tinggi pada Julai daripada yang dianggarkan, dan membantu mendesak dolar AS naik lebih tinggi, memberikan tekanan kepada harga minyak mentah,” kata penganalisis minyak dan gas EY Services Sanjeev Gupta. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA