Minyak Asia m...

Minyak Asia merosot

SINGAPURA, 22 Ogos – Harga minyak Asia merosot hari ini, berikutan berita bahawa Iraq akan meningkatkan eksport mentah, manakala dolar mengukuhkan spekulasi Rizab Persekutuan yang akan menaikkan kadar faedah tahun ini.

Komoditi itu memasuki pasaran ‘bull’ minggu lalu – selepas meningkat lebih daripada 20 peratus daripada paras terendah baru-baru ini di bawah AS$40 setong – harapan pengeluar akan mengambil tindakan untuk mengurangkan lebihan bekalan.

Tetapi keuntungan tidak menentu di Asia selepas Bloomberg News melaporkan bahawa Iraq, pengeluar kedua terbesar OPEC, akan menambah eksport sebanyak kira-kira lima peratus selepas satu perjanjian untuk meneruskan penghantaran dari tiga medan minyak.

Pada sekitar 0345GMT, penanda aras US West Texas Intermediate bagi penghantaran September jatuh 54 sen atau 1.11 peratus, kepada AS$47.98 setong. Brent mentah jatuh 73 sen atau 1.43 peratus, kepada AS$50.15.

pg19_160823_b

Penganalisis berkata, dolar yang lebih kukuh menjelang simposium tahunan Fed dari Khamis di Jackson Hole, Wyoming, juga menjejaskan permintaan kerana ia menjadikan minyak lebih mahal untuk pemegang mata wang lain.

Pengerusi Fed Janet Yellen akan menangani persidangan itu Jumaat, dengan keadaan pasaran kewangan global dan akan merancang satu dasar kewangan.

Sementara Dolar AS meningkat berbanding yen, euro dan paun hari ini.

“Minyak diterjang oleh kenaikan dolar Amerika Syarikat dan berita bahawa Iraq merancang untuk meningkatkan eksportnya, sambil mencetuskan kebimbangan bahawa lebihan bekalan akan menjadi lebih teruk,” kata Bernard Aw, seorang penganalisis dengan IG Markets di Singapura.

“Perkembangan terbaru mengenai perbincangan OPEC mengenai pembekuan pengeluaran bulan depan mungkin akan menyediakan asas untuk harga minyak,” katanya kepada AFP. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA