Minyak kekal ...

Minyak kekal di atas AS$44 setong

SINGAPURA, 15 Ogos – Minyak dagangan telah melebihi AS$44 setong di Asia hari ini, meneruskan lagi harapan bagi pengeluar minyak mentah supaya bersetuju untuk membekukan pengeluaran pada mesyuarat bulan depan.

Ulasan Menteri Minyak Arab Saudi, Khalid al-Falih minggu lalu berkata bahawa mereka mampu membincangkan tindakan untuk menstabilkan pasaran dalam meningkatkan sentimen pasaran, membantu kenaikan harga semula sejak ia harga minyak ditutup di bawah AS$40 setong dan menurun ke dalam pasaran ‘bear’ awal bulan ini.

Apa-apa perjanjian untuk membendung pengeluaran akan membantu mengimbangi semula pasaran minyak mentah, di mana keluaran bergerak mendahului permintaan, kata penganalisis.

Pada sekitar 0620GMT, penanda aras US West Texas Intermediate bagi penghantaran September meningkat 39 sen atau 0.88 peratus kepada AS$44.88 setong dan minyak mentah Brent bagi Oktober mendapat 36 sen atau 0.77 peratus kepada AS$47.33.

Kedua-dua kontrak meningkat lebih daripada enam peratus minggu lalu susulan kenyataan menteri Arab Saudi.

“Minyak kini menghampiri harga keseimbangan, dan melainkan jika kita mendapatkan perkembangan lebih lanjut, saya akan mengharapkan untuk melihat ia didagangkan sekitar AS$44 kepada tahap AS$45 untuk baki dalam seminggu,” Michael McCarthy, seorang ketua strategi pasaran di Sydney di Pasaran CMC, memberitahu Bloomberg News.

Sesetengah penganalisis, bagaimanapun, telah memberi amaran terhadap meletakkan terlalu banyak harapan pada pembekuan pengeluar, menyatakan bahawa rundingan sebelum awal tahun ini telah menyebabkan perbezaan pendapat.

“Satu perjanjian masih mustahil,” kata firma penyelidikan Capital Economics dalam ulasan pasaran. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA