Minyak meroso...

Minyak merosot di Asia

SINGAPURA, 11 Dis (AFP) – Minyak merosot kepada tahap rendah di Asia hari ini selepas OPEC berkata pengeluaran telah meningkat, memburukkan lagi kebimbangan mengenai kemelesetan bekalan yang dijangka akan berlarutan selepas tahun depan.

Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum melaporkan pengeluaran kolektifnya meningkat sebanyak 230,100 tong sehari pada November kepada 31.7 juta, yang tertinggi dalam tiga setengah tahun dan melebihi sasaran had maksimum sebanyak 30 juta.

Kumpulan itu bergelut untuk mendapatkan saham pasaran dengan pengeluar minyak lain, termasuk Amerika Syarikat, dan pada Jumaat lalu memutuskan tidak akan mengurangkan pengeluaran meskipun harga merosot, permintaan global yang lemah dan kemelesetan bekalan.

Minyak AS West Texas Intermediate (WTI) untuk hantaran pada Januari merosot 22 sen pada AS$36.54 dan minyak mentah Brent untuk Januari diniagakan 25 sen lebih rendah pada AS$39.48 pada kira-kira 0620 GMT, tahap paling rendah mereka sejak awal 2009 ketika krisis kewangan global.

“Harga minyak mentah melihat kemerosotan baru tatkala pengeluaran OPEC meningkat kepada tahap tinggi tiga tahun pada November, memperkukuh kebingungan pasaran minyak global akan tetap dibekal berlebihan untuk masa yang lebih lama,” kata Bernard Aw, ahli strategi pasaran di IG Markets di Singapura.

“Tumpuan kini beralih kepada pengiraan rig mencari gali Baker Hughes pada petang ini,” kata beliau, merujuk kepada satu inventori rig mencari gali minyak aktif di AS yang menunjukkan aktiviti pengeluaran.

Pengeluaran kukuh dari AS dan OPEC adalah penyumbang utama kepada bekalan berlebihan minyak mentah global.

Minyak Iran akan kembali ke pasaran pada tahun depan selepas sekatan Barat dibatalkan di bawah satu perjanjian yang dicapai pada Julai untuk mengawal program nuklear Tehran.

“Sektor minyak dijangka kekal terkawal pada jangka pendek, tatkala pengeluaran daripada pengeluar minyak global mungkin meningkat seterusnya pada masa depan,” tambah Aw.

ARTIKEL YANG SAMA