Minyak terus ...

Minyak terus catat penurunan

SINGAPURA, 11 Ogos – Harga minyak jatuh untuk hari ketiga dalam perdagangan Asia hari ini selepas angka-angka menunjukkan stok simpanan minyak mentah Amerika Syarikat yang tinggi dan peningkatan pengeluaran Saudi.

Data AS rasmi semalam menunjukkan lonjakan dalam inventori mentah, mengejutkan pelabur yang menjangkakan pengeluaran dalam bekalan, menolak harga komoditi itu turun sebanyak tiga peratus dalam sekelip mata.

Manakala bekalan petrol dan pengeluaran dalam negeri Amerika Syarikat telah jatuh, penganalisis memberi amaran bahawa tahap pengeluaran global jauh mengatasi permintaan. Satu laporan bulanan daripada Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum juga menunjukkan pengeluaran minyak Arab Saudi menghampiri 10.5 juta tong sehari pada bulan Julai – rekod yang tinggi.

Pada kira-kira 0350 GMT, penanda aras US West Texas Intermediate bagi penghantaran September jatuh 19 sen kepada AS$41,52 setong manakala North Sea Brent bagi penghantaran Oktober juga turun 17 sen kepada AS$43,88.

“Minyak semakin kelihatan seperti ia mungkin akan mencapai harga serendah AS$39 pada permulaan Ogos,” kata Angus Nicholson, Ahli Strategi Pasaran IG, berkata dalam satu nota. – AFP