Mitchell pimp...

Mitchell pimpin United States Eagles

AMERIKA SYARIKAT (AS), 5 Jan (Reuters) – Bekas jurulatih All Blacks, John Mitchell telah menandatangani kontrak selama empat tahun untuk mengendali United States Eagles sehingga Piala Dunia 2019.

Mitchell, 51, membimbing All Blacks pada 2002-03 dan mara ke perlawanan Piala Dunia di Australia di mana pasukannya dikalahkan oleh Wallabies pada separuh akhir, yang menjejaskan tugasannya.

Sebelum itu dia adalah pembantu kepada jurulatih England, Clive Woodward lewat 1990an dan diberikan pujian kerana membangunkan kekuatan penyerang England yang memenangi Piala Dunia 2003.

Dia juga melatih pasukan kediamannya Waikato Chiefs dan Western Force dalam Super Rugby begitu juga Lions di Afrika Selatan dan Sale di England.

Bekas pemain nombor lapan, yang beraksi enam perlawanan bagi All Blacks pada 1993 tetapi tiada test, menggantikan Mike Tolkin yang membimbing pasukan itu pada Piala Dunia tahun lepas di mana mereka gagal untuk memenangi satu perlawanan pun biarpun sekurang–kurangnya dua kejayaan pada peringkat kumpulan.

“Bagi saya secara peribadi, ini adalah negara yang berkuasa yang memiliki sokongan kuat bagi sukan yang luar biasa ini,” kata Mitchell dalam kenyataan.

“Setelah sebelumnya beraksi bersama (ketua eksekutif Ragbi AS), Nigel Melville, dan tahu kedudukan pengalaman dan pengetahuannya dalam semua aspek sukan itu, saya merasa yakin dalam keputusan saya untuk mengambil peranan ini.”

Mitchell, yang nama pertamanya dalam mengetuai Eagles Americas Rugby Championship yang bertembung menentang Argentina pada 6 Feb di Houston, mendapatkan pekerjaan itu dalam keadaan penting bagi perlawanan di AS, dengan liga profesional pertamanya bermula pada tahun ini.

Salah satu tujuannya, dia menambah untuk melebarkan bakat permainannya dan ketika dia kagum dengan beberapa aspek Eagles yang beraksi pada Piala Dunia akhir, dia merasakan terdapat banyak yang perlu dilakukan ketika mereka menghasilkan lebih banyak perlawanan menentang pasukan negara–negara yang menarik sebelum perlawanan 2019 di Jepun.

ARTIKEL YANG SAMA