Mitsubishi ta...

Mitsubishi tawar pampasan

TOKYO, 19 Jun (AP) – Mitsubishi Motors memberi AS$960 untuk setiap pemilik kereta Jepun sebagai pampasan bagi pelambungan dan kos gas tambahan.

Pengeluar kereta Jepun, hari ini berkata ia akan mengambil caj AS$913 juta untuk menampung perbelanjaan termasuk untuk model kereta kecil eK yang dijual di Jepun sejak tahun 2013, dan juga di bawah label Nissan, serta pampasan sebanyak AS$290 masing-masing untuk beberapa model Mitsubishi lain.

Minicars merupakan model kecil popular di Jepun, dan secara amnya berjanji untuk menangani mileage yang besar.

Mitsubishi Motors Corp. yang berpangkalan di Tokyo mengakui dalam beberapa bulan kebelakangan ini bahawa ia telah secara sistematik menipu pada ujian perbatuan pada pelbagai model untuk beberapa dekad. Ia telah menafikan sebarang data perbatuan palsu untuk model luar negara.

Bulan lalu, Nissan Motor Co. mengambil pegangan 34 peratus dalam Mitsubishi, berjanji untuk membantu pemulihan. Di bawah perjanjian khas, Mitsubishi telah membekalkan model untuk Nissan, yang tidak membuat minicars sendiri.

Presiden Mitsubishi Motors, Tetsuro Aikawa berkata bulan lepas beliau akan meletak jawatan untuk mengambil tanggungjawab bagi permasalahan tersebut, walaupun beliau menafikan penglibatan secara peribadi.

Mitsubishi menghadapi cabaran besar dalam mendapatkan semula kepercayaan pengguna. Pada awal tahun 2000, Mitsubishi didedahkan secara besar-besaran mengenai kecacatan seperti kegagalan brek, cengkaman yang rosak dan tangki bahan api terdedah kepada kejatuhan sejak 1970-an.

Pembuat telah berulang kali berjanji untuk menetapkan standard etika di kalangan ahli-ahlinya.

Kerajaan Jepun mengarahkan semua pembuat kereta untuk memeriksa ujian perbatuan selepas skandal Mitsubishi yang timbul.

ARTIKEL YANG SAMA