MLS liga ‘Ame...

MLS liga ‘Amerika baru’

NEW YORK, 4 Dis (Reuters) – Major League Soccer (MLS) meletakkan dirinya sebagai liga sukan bagi ‘Amerika baru’ dan tidak lama lagi akan diiktiraf sebagai salah satu daripada liga terbaik di dunia, Pesuruhjaya MLS, Don Garber memberitahu Reuters.

Dengan Columbus Crew bersedia untuk menghoskan Portland Timbers Ahad ini dalam apa yang dilihat sebagai Piala MLS ke-20, Garber memberikan gambaran jelas bagi liga yang telah melalui bidang sukan ke aliran utama dalam tempoh dua dekad.

“Kami sudah ada sejak sata generasi; jenama adalah ringkas. Kami adalah liga baru AS,” jelas Garber. “Negara yang bertukar telah menjadi peningkatan global.

“Ia telah menukar demografi yang mempunyai gambaran negara kita. Kita mewakilinya dengan setiap negara dari seluruh dunia. Liga bagi Amerika baru adalah jenama kita.”

Apabila Garber meninggalkan kedudukannya sebagai naib presiden kanan Liga Bola Sepak Kebangsaan untuk mengambil alih sebagai Pesuruhjaya MLS pada 1999, liga itu dalam keadaan goyah dari segi kewangan.

Selepas pengecutan dari Miami Fusion dan Tampa Bay Mutiny, MLS hanya ada 10 pasukan. Di bawah pengawasan Garber, liga itu berkembang kepada 20 pasukan dengan pelabur bersedia untuk bertindak.

MLS mendapatkan penghormatan seluruh dunia, membangunkan bakat sendiri melalui akademi tempatan sambil menarik beberapa nama besar sukan itu – David Beckham, Frank Lampard, Didier Drogba dan Steven Gerrard antara pemain ternama.

“Apabila saya tiba dalam liga pada 1999…terdapat masa kami tidak akan menghentikan pasukan kami,” Garber mengingatkan.

“Apabila liga diasaskan, terdapat idea anda boleh membangunkan liga di seluruh berpuluh juta kanak–kanak untuk beraksi, tetapi itu tempat peminat kita pada hari ini.

ARTIKEL YANG SAMA