Modi hentikan...

Modi hentikan pendatang Islam di timur India

JALESWAR, India, 11 Mac (Reuters) – Perdana Menteri India, Narenda Modi dari parti nasionalis Hindu berikrar untuk menghentikan berjuta pendatang Islam di negeri sempadan yang bergolak itu, yang mengadakan kempen pilihan raya dalam usaha untuk membentuk kerajaan pertama di sana.

Dalam rapat kempen di negeri terpencil Assam, pegawai–pegawai dari Parti Bahartiya Jkanata (BJP) juga menjanjikan untuk mengenalpasti dan menghantar pulang pendatang muda yang tidak sah, dalam tindak balas kepada rasa tidak puas hati yang meningkat di kalangan negara Hindu itu.

Apabila Assam memilih majlis perundangan negeri pada April, dianggarkan 10 peratus dari 20 juta pengundi adalah Islam yang telah berhijrah sejak 1950an dari bekas Timur Pakistan, kemudian Bangladesh, dan mendapatkan kerakyatan India.

“Rakyat–rakyat India yang sah dicap sebagai Bangladesh,” penuntut, Ismail Hussain, yang mengenakan topi putih, memberitahu Reuters pada satu rapat yang diadakan oleh kebanyakannya parti Islam di Assam. “BJP tidak dapat melakukan apa yang mereka mahukan. Kami mempunyai kepercayaan dalam perlembagaan India.”

Modi, 65, berkuasa kurang dari dua tahun lalu dengan janji tugasan dan pertumbuhan, mengurangkan kepentingan punca kuasanya dalam kumpulan penaung nasionalis Hindi di mana partinya adalah bergabung.

Namun, selepas kekalahan teruk pada musim luruh lalu di Bihar, sebuah lagi negeri ke timur, BJP mengejar barisan konfrontasi. Ia memperomosikan idea bahawa India adalah negara Hindu dan menjejaskan pesaing ‘anti kebangsaan’ dalam apa yang dikatakan pengkritik adalah percubaan untuk menjejaskan minoriti Islam.

India secara rasminya adalah sebuah negara secular, tetapi empat perlima dari 1.3 bilion penduduknya menganut ugama Hindu. Islam terdiri 14 peratus dari penduduk, dengan Kristian, Sikhs, Buddha dan yang lain melengkapkan sebahagiannya.

Sebanyak 34 peratus, Assam menjadi peratusan kedua tertinggi penduduk Islam dari kebanyakan negeri–negeri India. Perancis BJP berisiko mencetuskan ketegangan komunal yang membawa kepada perbalahan maut diantara Hindu dan Islam, walaupun penganalisis meragukan terdapat skala penuh untuk menyingkirkan pendatang Islam.

ARTIKEL YANG SAMA