Mogok Air Fra...

Mogok Air France jejas 140 hab penerbangan

PARIS, 29 Julai – Air France telah membatalkan 139 penerbangan jarak jauh dan sederhana hari ini di hab Charles de Gaulle-Roissy Paris pada hari ketiga mogok daripada kru penerbangan, menurut sumber lapangan terbang.

Sekatan seminggu panjang itu bermula Selasa dan Jumaat menyaksikan lapangan terbang utama Paris, Orly membatalkan 20 peratus penerbangan pengangkutan itu dengan pembatalan jarak sederhana selanjutnya hari ini, menurut sumber.

Roissy sedang mengekalkan lebih sembilan daripada sepuluh penerbangan jarak jauh dan tiga suku penerbangan jarak sederhana.

Pihak pengurusan berkata dalam satu kenyataan bahawa pengangkutan itu akan mengekalkan 80 peratus penerbangan pada Sabtu – jumlah sama yang diramalkan hari ini.

Kesatuan mewakili sekitar separuh daripada pemogok yang menyeru bagi sekatan itu selepas rundingan maraton untuk mencapai kecemerlangan bagi pembaharuan persetujuan buruh kolektif ke atas peraturan, pembayaran dan kenaikan pangkat yang mansuh pada Oktober.

Pihak pengurusan mahu mengehadkan lanjutan persetujuan kepada 17 bulan, sementara kesatuan mahu antara tiga dan lima tahun.

CEO baru bagi kumpulan Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, memberitahu akhbar harian Le Figaro kelmarin bahawa mogok sangat ‘agresif dan disesali’, muncul ketika musim cuti mengembara. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA