Mogok lima ha...

Mogok lima hari kereta api di London

LONDON, 8 Ogos – Pekerja kereta api memulakan mogok selama lima hari bermula hari ini pada perkhidmatan di seluruh tenggara England, termasuk kereta api komuter ke London, menyebabkan gangguan besar kepada kereta api terpanjang di negara ini yang sudah beroperasi sejak tahun 1968.

Kesatuan RMT melakukan mogok itu bagi membantah rancangan untuk menurunkan taraf peranan terhadap konduktor di stesen kereta api Selatan, menyebabkan pembatalan di seluruh rangkaian.

Stesen Selatan, yang dimiliki oleh Keretapi Govia Thameslink, berkata ia akan dijalankan sebanyak 60 peratus daripada perkhidmatan.

Setiausaha Agung RMT, Mick Cash berkata mogok itu mendapat sokongan pada pagi pertama ia diadakan.

Pada masa ini kereta api Selatan memerlukan dua orang pekerja untuk beroperasi – pemandu dan konduktor yang memeriksa pintu ditutup dengan betul di setiap stesen.

Dengan adanya pintu automatik yang dikawal oleh pemandu, ia berkata konduktor tidak lagi penting, walaupun ia menafikan dan bercadang untuk memansuhkan pekerjaan sama sekali.

“Kami berkongsi kemarahan dan kekecewaan penumpang dan kita tidak boleh duduk manakala pekerjaan dan keselamatan dikompromi dengan kereta api yang berbahaya dan penuh sesak ini,” kata Cash.

Dalam mesej kepada penumpang, ketua eksekutif Govia Thameslink Railway, Charles Horton berkata mogok itu adalah “benar-benar tidak boleh diterima, tidak wajar dan tidak perlu”.

“Kami mahu menjalankan kereta api baru dan moden untuk menyediakan lebih banyak ruang dan kapasiti dan kami mahu membuat perubahan penting untuk bagaimana kita beroperasi, termasuk memberi tanggungjawab pemandu kami untuk menutup pintu kereta api supaya kakitangan di atas kapal boleh memberi tumpuan kepada membantu anda semasa perjalanan.” katanya. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA