Mollema taklu...

Mollema takluki San Sebastian Classic

France Cycling Tour de FranceSAN SEBASTIAN, Sepanyol, 31 Julai – Bauke Mollema (gambar) dari Belanda, memenangi San Sebastian Classic sejauh 220 kilometer (140 batu) di Sepanyol semalam hanya beberapa hari selepas penamat Tour de France yang mengecewakan.

Penunggang dari pasukan Trek itu berada dalam perlumbaan bukit di Basque Country dengan menamatkan di tangga ke-11 dalam Tour de France, selepas pada awalnya menyerahkan pemenang Chris Froome kekayaan.

“Saya suka dengan perlumbaan ini,’ kata penunggang itu, 29, dalam sidang akhbar.

‘Ia adalah perlumbaan yang sesuai dengan saya dengan pendakian yang lebih panjang, dan yang paling curam pada penyudah.”

Mollema keluar dari sekumpulan kecil terdiri dari empat penunggang dalam penurunan terakhir, melepasi garisan penamat di depan pemenang 2013, Tony Gallopin (Lotto), yang berada di tempat kedua disusuli oleh Alejandro Valverde dari Sepanyol (Movistar) dan Joaquim Rodriguez (Katusha).

Rigoberto Uran dari Colombia (Cannondale), kemudian Adam Yates dari Britain adalah yang pertama melakukan pecutan ketika menghampiri penamat.

Yates kemudian dicabar oleh Rodriguez, 37, yang membuat tunggangan terakhirnya ‘Klsikoa’ selepas mengumumkan dia akan bersara pada akhir tahun ini.

Tetapi Rodriguez berjaya dikejar oleh Mollema, Valverde – dua pemenang perlumbaan pada tahun 2008 dan 2014 dan Gallopin. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA