Monarki Teluk...

Monarki Teluk cari perpaduan

RIYADH, 9 Dis – Monarki-monarki Teluk mula tiba di Arab Saudi bagi sidang kemuncak tahunan hari ini, berdepan cabaran termasuk hasil minyak yang merosot, perang di Yaman, tekanan bagi keamanan di Syria dan petanda bagi pembahagian serantau.

Raja-raja dan emir yang bertemu di istana diraja, dijangka akan menyuarakan sokongan bagi satu bidaan untuk menyatukan pembangkang Syria menjelang rundingan berpotensi bersama rejim Presiden Bashar al-Assad.

Mesyuarat Syria, membawa bersama perwakilan daripada puak-puak pembangkang bersenjata dan politik, bermula awal hari ini di sebuah hotel mewah di Riyadh.

Sidang kemuncak Majlis Kerjasama Teluk (GCC) juga muncul beberapa hari sebelum pesaing Yaman dijangka berkumpul di Switzerland untuk cuba menamatkan perang yang melibatkan negara-negara Teluk

GCC menyatukan bersama Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, yang para pemimpin akan mengadakan rundingan dua hari di bandar Saudi.

Raja Saudi, Salman bin Abdulaziz (kanan) mengiringi Timbalan Perdana Menteri Oman, Fahd bin Mahmud al-Said sejurus tiba untuk menghadiri sidang kemuncak GCC di Riyadh. – AFP
Raja Saudi, Salman bin Abdulaziz (kanan) mengiringi Timbalan Perdana Menteri Oman, Fahd bin Mahmud al-Said sejurus tiba untuk menghadiri sidang kemuncak GCC di Riyadh. – AFP

Meskipun kepentingan cabaran dihadapi enam negara, penganalisis mengatakan monarki-monarki Teluk akan bergelut untuk mencapai persamaan.

“Sidang kemuncak ini muncul ketika Teluk sedang menyaksikan salah satu tahunnya yang paling kritikal,” kata Faera al-Muslimi, seorang cendekiawan di Pusat Timur Tengah Carnegie.

Dia melihat ‘percanggahan dalaman’ dalam kalangan negeri-negeri Teluk yang berdepan kesukaran ekonomi dan cabaran keselamatan.

Ini termasuk kebimbangan besar tentang Iran selepas satu perjanjian pada Julai akan mengurangkan sekatan di negara Syria itu, termasuk sektor minyaknya, sebagai balasan bagi penyekatan ke atas kemudahan nuklearnya.

Iran dan Arab Saudi yang didominasi ahli Sunah adalah pesaing bagi pengaruh serantau di Yaman, Syria dan mana-mana tempat.

“Cabaran utama yang dihadapi sidang kemuncak GCC adalah, seperti biasa, cuba untuk memastikan perpaduan dalam cabaran strategi besar di rantau itu,” kata Neil Partrick, pengarang bagi buku dasar asing Arab Saudi akan datang. – AFP