Moon beri amaran kemungkinan berlaku pertempuran tentera

SEOUL, 17 Mei – Presiden Korea Selatan Moon Jae-In telah memberi amaran hari ini bahawa terdapat ‘kemungkinan tinggi’ berlakunya pertempuran tentera di sepanjang sempadan dengan Korea Utara tatkala ketegangan yang semakin memuncak terhadap cita-cita senjata Pyongyang.

Moon, yang mengangkat sumpah minggu lalu, memberi amaran bahawa program nuklear dan roket Korea Utara telah ‘bergerak cepat’ beberapa hari selepas Pyongyang melancarkan apa yang kelihatan seperti rangkaian peluru berpandu paling jauh.

“Saya tidak akan bertolak ansur dengan provokasi Utara dan ancaman nuklear,” katanya pada lawatan ke Kementerian Pertahanan, menggesa tentera Selatan untuk mengamalkan ‘postur pertahanan kedap air’.

“Kita hidup dalam realiti di mana terdapat kemungkinan yang tinggi berlakunya pertempuran tentera di sepanjang sempadan laut yang dipertikaikan di luar pantai barat negara Korea,” katanya.

Ketegangan antara Washington dan Pyongyang telah menjadi perang mulut alam beberapa minggu kebelakangan ini dengan pentadbiran Trump berkata tindakan ketenteraan satu pilihan yang sedang dipertimbangkan dan Utara mengancam tindak balas besar-besaran.

Moon Jae-In memberi amaran kemungkinan tinggi berlakunya pertempuran tentera di sepanjang sempadan dengan Korea Utara tatkala ketegangan yang semakin memuncak terhadap cita-cita senjata Pyongyang. – AFP
Moon Jae-In memberi amaran kemungkinan tinggi berlakunya pertempuran tentera di sepanjang sempadan dengan Korea Utara tatkala ketegangan yang semakin memuncak terhadap cita-cita senjata Pyongyang. – AFP

Moon menyeru Utara untuk berbincang dan membawa perkara berkenaan ke meja rundingan, tetapi selepas pelancaran peluru berpandu pada Ahad lalu ia berkata dialog mungkin akan diadakan ‘jika Pyongyang mengubah tingkah laku’.

Utara mendakwa roket itu mampu membawa kepala peledak nuklear, walaupun terdapat keraguan sama ada negara itu boleh membina peledak yang cukup kecil untuk dimuatkan ke dalam peluru berpandu.

Kedua-dua negara Korea – secara teknikal masih berperang selepas berlakunya konflik pada tahun 1950-1953 berakhir hanya dengan gencatan senjata dan bukannya perjanjian damai. – AFP