Moore rampas ...

Moore rampas kembali Piala Ryder

CHASKA, Amerika Syarikat, 3 Okt – Ryan Moore bergelut untuk mencari kata-kata bagi menggambarkan emosinya selepas mencipta kemenangan untuk merangkul Piala Ryder untuk pasukan Amerika Syarikat.

Moore yang berusia 33 tahun yang tidak mengetahui dia berada di atas pasukan Amerika Syarikat sehingga Ahad lepas, memenangi perlawanan akhir tiga lubang ke atas Lee Westwood untuk meraih mata kemenangan dan menjulang pasukan Amerika Syarikat untuk meraih kemenangan pertama Piala Ryder sejak tahun 2008.

“Maksud saya, saya tidak tahu. Ini adalah sukar untuk dipercayai,” kata Moore.

“Birdie itu pada kedudukan 17 dan kemudian menang dengan par pada lubang terakhir, – secara jujur, saya tidak tahu apa yang perlu diberitahu kepada anda. Ia adalah luar biasa.”

Pasukan AS meraikan kejayaan semasa Kejohanan Piala Ryder di Minnesota pada 2 Oktober 2016. – AFP
Pasukan AS meraikan kejayaan semasa Kejohanan Piala Ryder di Minnesota pada 2 Oktober 2016. – AFP

Moore terpaksa bergelut untuk mengalahkan pesaing Eropah Westwood 1-up di salah satu daripada 12 perlawanan hari terakhir perlawanan pada Piala Ryder ke-41.

Kapten pasukan Davis Love membuatkan Moore menjadi pilihan kapten, hanya beberapa jam selepas dia berjuang dengan Rory McIlroy pada perlawanan penentuan musim penamat Kejohanan PGA Amerika Syarikat.

“Jelas sekali kami mempunyai beberapa permainan yang hebat, ” kata Moore, yang telah memenangi lima kejuaraan PGA Amerika Syarikat. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA