Moscow beri a...

Moscow beri amaran terhadap AS

MOSCOW, 10 Feb – Moscow hari ini memberi amaran kepada Washington bahawa penggunaan sistem pertahanan misil AS ke Korea Selatan boleh mencetuskan perlumbaan senjata di rantau tersebut.

Pegawai-pegawai pertahanan Korea Selatan dan AS minggu lepas berkata mereka akan memulakan rundingan-rundingan rasmi terhadap penggunaan Terminal Sistem Pertahanan Kawasan Altitud Tinggi (THAAB) dalam tindak balas ujian nuklear dan peluru berpandu Korea Utara baru-baru ini. “Kemunculan elemen-elemen sistem pertahanan peluru berpandu global AS di rantau itu, yang mana dicirikan sebagai situasi keselamatan yang amat sukan boleh mencetuskan perlumbaan senjata di Timur Laut Asia dan merumitkan penyelesaian masalah nuklear pada semenanjung Korea,” menurut kementerian luar Rusia.

“Pada skala yang lebih global, langkah ini boleh meningkatkan pengaruh merosakkan terhadap sistem pertahanan peluru berpandu global AS pada keselamatan dan kestabilan antarabangsa.”

Kementerian luar mengulangi bahawa ujian nuklear dan peluru berpandu Pyongyang “tidak boleh tetapi memberi inspirasi kutukan yang kuat” namun menuduh Washington menggunakan mereka untuk mengembangkan sistem pertahan peluru berpandunya.

Pihak AS berkeras bahawa sistem pertahanan itu adalah penghalang yang diperlukan oleh Utara bagi memajukan program peluru berpandu balistik.

China juga berpendapat ia akan melemahkan kestabilan wilayah yang seimbang itu secara halus.

Pyongyang telah menyatakan bahawa penggunaan sistem pertahanan peluru berpandu itu akan menjadi taktik Perang Dingin untuk “membendung” China dan Rusia. Sistem THAAB, mula berfungsi sejak 2008, yang mengandungi trak-trak pelancar, radar, pemintas peluru berpandu dan pautan-pautan perhubungan.

Lima sistem THAAD sedang beroperasi ketika ini, menurut Agensi Pertahanan Peluru Berpandu Pentagon, dan dua lagi telah dikerahkan pada 2014. Pelancaran roket Korea Utara minggu lepas, secara meluas dilihat sebagai samaran ujian peluru berpandu jarak jauh, mencetuskan kemarahan antarabangsa dan mendorong perjanjian di Majlis Keselamatan PBB untuk menubuhkan sekatan-sekatan baru terhadap negara yang semakin ingkar itu. – AFP