Moscow, Damas...

Moscow, Damascus dituduh guna penyelesaian ketenteraan

WASHINGTON, 4 Feb – Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS) John Kerry menuduh Moscow dan Damascus mencari jalan penyelesaian ketenteraan bagi peperangan di Syria daripada penyelesaian politik, selepas rundingan damai ditangguhkan.

Ucapan keras Kerry itu datang selepas beberapa rundingan damai ditangguhkan dan tatkala Kremlin, sekutu kuat Presiden Syria Bashar al-Assad, berikrar tidak akan membiarkannya dalam kempen serangan udara kontroversi itu.

“Serangan-serangan yang berterusan oleh rejim tentera-tentera Syria yang dibolehkan oleh serangan-serangan udara Rusia terhadap kawasan-kawasan yang ditakluki pihak lawan, dan juga rejim dan militan-militan bersekutu terus mengepung ratusan ribu orang awam, yang secara jelas memberi isyarat hasrat untuk mencari penyelesaian secara ketenteraan daripada penyelesaian politik,” menurut Kerry dalam satu kenyataan.

AS dan Perancis sebelum ini mengutuk Rusia mengebom di bandar kedua Syria, Aleppo dan Kerry sekali lagi menyeru untuk menghentikan pengeboman itu.

“Ia sudah terlambat bagi mereka untuk memenuhi obligasi sedia ada dan mengembalikan keyakinan komuniti antarabangsa dalam niat mereka untuk menyokong penyelesaian aman terhadap krisis Syria,” ujar Kerry, merujuk kepada rejim Syria “dan penyokong-penyokongnya.”

John Kerry ketika berucap di persidangan derma yang dinamakan “Menyokong Syria & Serantau” di Pusat Qeill di tengah London. – AFP
John Kerry ketika berucap di persidangan derma yang dinamakan “Menyokong Syria & Serantau” di Pusat Qeill di tengah London. – AFP

Dia menambah, “Ketika penangguhan ini, dunia perlu menolak dalam satu arah ke arah menghentikan penindasan dan penderitaan orang-orang Syria dan menghentikan, bukan memanjangkan, konflik ini.”

Disokong oleh kuasa-kuasa luar yang terlibat dalam peperangan Syria, rundingan-rundingan keamanan yang goyak mencari untuk menamatkan konflik yang telah membunuh lebih daripada 260,000 orang dan didorong oleh peningkatan mendadak Isis. – AFP