Moscow pertik...

Moscow pertikai pengharaman MET-88

MOSCOW, 11 Mac (AFP) – Menteri Luar Russia, Sergei Lavrov berkata, Moscow mempersoalkan pengharaman Meldonium oleh Agensi Anti-Doping Dunia (WADA) selepas bintang tenis Maria Sharapova positif dadah terbabit baru-baru ini.

“Situasi terbaru itu nyata menimbulkan banyak persoalan kerana pengharaman terhadap Meldonium dibuat tergesa-gesa dan ia membabitkan atlet utama kami,” kata diplomat Russia itu kepada REN TV Channel.

“Saya menganggap ia sebagai reaksi kepada soalan profesional, mereka perlu mendapat penjelasan yang profesional (daripada WADA),” katanya.

Sharapova, pemenang lima gelaran Grand Slam pada Isnin lalu mengakui dia disahkan positif Meldonium pada kejohanan Terbuka Australia Januari lalu.

Pihak berkuasa Russia membayangkan pengharaman terhadap Meldonium, yang dicipta di Latvia, seakan sengaja dilakukan bertujuan menyasarkan atlet Russia, di mana bahan larangan itu mudah didapati di sana.

Menteri Luar Rusia Sergei Lavrov semasa bercakap dalam pertemuan dengan rakan sejawatannya dari China di Moscow, pada 11 Mac, 2016. – AFP
Menteri Luar Rusia Sergei Lavrov semasa bercakap dalam pertemuan dengan rakan sejawatannya dari China di Moscow, pada 11 Mac, 2016. – AFP

“Mungkin Meldonium tidak bernasib baik kerana dikeluarkan di Soviet Latvia?” jelas Lavrov.

“Apakah ini berlaku selepas Latvia menjadi sebahagian daripada yang dipanggil ‘tamadun’ dan mungkinkah Meldonium juga mempunyai nasib yang berbeza?” beliau berkata, merujuk kepada Keahlian Kesatuan Eropah Latvia Semasa.

Satu laporan oleh sebuah suruhanjaya bebas WADA yang diterbitkan pada bulan November mendakwa doping yang ditaja oleh kerajaan dan rasuah besar-besaran dalam Persekutuan Olahraga menyebabkan Persatuan Persekutuan Olahraga Antarabangsa (IAAF) untuk menggantung Rusia sementara.

Moscow telah berjanji untuk melaksanakan pembaharuan menyeluruh untuk merombak sistem skandal anti-doping untuk bintang padang bersaing pada Sukan Olimpik di Rio de Janeiro musim panas ini.