Moscow sambun...

Moscow sambung semula penerbangan ke Turki

MOSCOW, Rusia, 22 Julai – Moscow pada hari ini membatalkan pengharaman sementara ke atas perjalanan udara untuk rakyat Rusia ke Turki yang dikenakan disebabkan kebimbangan pergolakan setelah satu rampasan yang gagal di negara itu.

“Mulai 22 Julai 2016, hubungan udara tetap untuk semua syarikat penerbangan yang membuat penerbangan dari wilayah Rusia ke Turki akan ditetapkan semula,” kata kementerian pengangkutan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalaman.

Moscow menghalang rakyat Rusia daripada terbang ke Turki esok ekoran percubaan rampasan kuasa yang melanda negara dan Presiden Vladimir Putin mengarah pegawai supaya membantu orang yang bercuti untuk pulang ke negara.

Syarikat penerbangan membatalkan penerbangan pada hujung minggu sebelum memulakan semula perjalanan udara hanya untuk rakyat bukan Rusia.

Kementerian berkata keputusan untuk membatalkan sekatan itu diambil “selepas menerima jaminan daripada pihak Turki untuk mengambil langkah untuk menambah keselamatan rakyat Rusia.”

Syarikat penerbangan Aero-flot mengesahkan ia telah mula membenarkan rakyat Rusia menaiki kapal terbangnya ke Turki dari 00:00 hari ini.

“Aeroflot mulai membawa rakyat Rusia dan penjualan tiket ke Turki,” kata syarikat dalam satu kenyataan.

Bandar utama di Turki menjadi medan pertempuran pada malam 15 Julai ketika satu percubaan merampas kuasa ke atas Presiden Recep Tayyip Erdogan yang berakhir dalam kegagalan.

Rusia dan Turki baru-baru ini memulihkan hubungan selepas mereka terjejas akibat kejadian menembak jatuh salah satu kapal terbang perang Moscow oleh Ankara di sempadan Syria pada November lalu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA