Moscow tidak ...

Moscow tidak hantar sukarelawan ke Syria

MOSCOW, 6 Okt (AFP) – Russia tidak merancang untuk menghantar tentera darat untuk memperjuangkan jihad Negara Islam di Syria dan tidak akan menyokong sukarelawan Rusia yang bersedia untuk mengambil bahagian dalam konflik itu, Moscow semalam.

“Ini bukan peranan kerajaan,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov. Presiden Vladimir Putin tidak memberi tumpuan kepada kemungkinan rakyat Rusia yang menyertai barisan tentera Syria untuk menyokong rejim Presiden Bashar al-Assad yang terkepung, kata Peskov.

“Ini bukan satu topik dalam agenda ketika ini,” katanya kepada agensi berita Rusia.

Pada Isnin lalu, Laksamana Vladimir Komoedov, yang mengetuai jawatankuasa pertahanan di Parlimen Rendah memberitahu agensi berita Interfax bahawa satu unit sukarelawan Rusia dapat menyertai tentera Syria.

“Memandangkan Russia telah berjuang bersama Negara Islam, kita boleh berfikir bahawa orang lain akan mahu berjuang dalam barisan tentera Syria,” Komoedov memberitahu wartawan semalam. Namun beliau menegaskan bahawa Rusia tidak akan menyokong sebarang inisiatif pemimpin warga untuk mengambil bahagian dalam konflik di luar sempadan negara.

Rusia minggu lalu mengumumkan pelancaran kempen pengeboman terhadap kumpulan Negara Islam di Syria, tetapi Putin menolak penghantaran tentera darat ke negara yang dilanda perang itu. Kementerian Luar mengulangi kenyataan hari ini bahawa penglibatan Rusia di Syria hanya terhad kepada kempen serangan udara semasa.