Mourinho akan...

Mourinho akan sertai Man United

LONDON, 23 Mei (AFP) – Jose Mourinho secara meluasnya dilaporkan sudah hampir untuk menyertai Manchester United hari ini ketika The Times berkata ejennya berada di England bagi perbincangan untuk menggantikan pengurus pasukan, Louis van Gaal.

Media British dihujani dengan laporan–laporan mengenai penyingkiran van Gaal, selepas kebocoran daripada sumber yang tidak diketahui terbesar ketika Manchester United menjulang Piala FA pada Sabtu lalu.

Pengurus dari Belanda itu mengulas, “Ia sudah berakhir” ketika dia meninggalkan hotel skuad pasukan itu di London pada Ahad lalu, tetapi tidak jelas sama ada dia merujuk kepada kepimpinannya atau musim bagi United.

BBC berkata van Gaal tidak dimaklumkan sama ada dia akan kekal bagi musim seterusnya, walaupun ia berkata kemenangan pada Sabtu lalu 2-1 ke atas Crystal Palace dipercayai adalah yang terakhirnya.

The Times melaporkan dia berang dengan layanannya di kelab itu, yang menambah ejen Mourinho, Jorge Mendes berlepas ke England untuk “melengkapkan perundingan” dengan kontrak selama tiga tahun.

Ini mungkin kali terakhir Louis van Gaal menjulang trofi bersama kelab Manchester United. – AP
Ini mungkin kali terakhir Louis van Gaal menjulang trofi bersama kelab Manchester United. – AP

Tidak terdapat ulasan rasmi daripada juara Inggeris 20 kali itu, walaupun van Gaal bertegas selepas persaingan akhir Piala.

“Saya menunjukkan anda piala dan saya tidak membincangkan dengan rakan media saya, yang sudah memecat saya selama enam bulan,” kata pengurus itu, 64.

“Pengurus mana boleh melakukannya, apa yang telah saya lakukan?”

Biarpun memenangi trofi pertama sejak persaraan Alex Ferguson pada 2013, United yang dikendalikan van Gaal tidak mencabar bagi gelaran Liga Perdana dan gagal untuk layak Liga Juara–Juara.

Peminat–peminat juga tidak gembira dengan permainan bola sepak mereka di bawah van Gaal, yang mungkin berasakan bertentangan dengan gaya serangan tradisi kelab itu.

Mourinho melihat kendalian keduanya sebagai pengurus Chelsea berakhir dengan pemecatan pada Disember lalu, selepas juara musim lalu itu bermula dengan hambar dalam mempertahankan gelaran Liga Perdana.

Pengurus dari Portugal itu mungkin memenangi beberapa trofi di beberapa liga Eropah tetapi tidak pernah kekal pada satu kelab lebih lama dari tiga tahun dan tiba bulan dia berada dalam kendalian pertamanya bersama Chelsea.

ARTIKEL YANG SAMA