Mourinho sema...

Mourinho semakin panas

MANCHESTER, United Kingdom, 17 Ogos (AFP) – Pengurus Chelsea Jose Mourinho menghentikan gambaran kecewa ketika berwaspada dengan persoalan mengenai kekalahan 3-0 pasukannya di tangan pesaing Liga Perdana Manchester City.

Mourinho membantah persembahan meningkat separuh masa kedua Chelsea semalam bermakna jaringan itu adalah ‘palsu’ tetapi sama ada kekaguman terhadap permainan mahu pun statistik tersebut jelas membosankannya.

Eden Hazard memaksa penjaga gol City, Joe Hart untuk menyelamatkan keadaan pada kedudukan 1-0, tetapi itulah adalah satu–satunya peluang sebenar Chelsea pada peringkat itu dan tuan rumah menamatkan permainan dengan mencatatkan lapan sasaran tepat berbanding pasukan pelawat hanya tiga.

Kesukaran selepas seminggu yang menyaksikannya dikritik kerana mengetepikan anggota medik, Eva Carneiro dan Jon Fearn mengenai tindakan mereka merawat Hazard ketika keputusan seri 2-2 menentang Swansea City, Mourinho mendakwa City meninggalkan asas mereka dengan mengetatkan permainan pada separuh masa kedua.

Mourinho (kiri) berjabat tangan dengan Pellegrini selepas perlawanan di Stadium Etihad selesai semalam.
Mourinho (kiri) berjabat tangan dengan Pellegrini selepas perlawanan di Stadium Etihad selesai semalam.

Ia adalah taktik selepas kekalahan 1-0 Chelsea kepada Arsenal dalam persaingan Perisai Komuniti, apabila dia mendakwa pasukan Arsene Wenger ‘meninggalkan falsafah mereka di bilik persalinan’ dan merasakan keadaan yang sama diserapkan di Stadium Etihad yang baru dibesarkan.

Pengurus City, Manuel Pellegrini memberikan reaksi berhati–hati ketika pemainnya melindungi gol pendahuluan Sergio Aguero minit ke-31 dengan memasukkan Samir Nasri dan Martin Demichelis.

Mourinho berkata ia adalah petanda City merasa ‘dalam bahaya’ tetapi terdapat kebenaran dalam penegasan Pellegrini bahawa dalam masa teruk kami, Chelsea tidak mempunyai sebarang peluang.

Mourinho, yang mana pasukannya mengekori City lima mata, berkata dia mula melihat Aguero diberikan banyak ruang pada separuh masa pertama apabila dia dan pertahanannya meluangkan sepanjang minggu merancang bagaimana untuk menghentikannya.

ARTIKEL YANG SAMA