Msia bidas ‘p...

Msia bidas ‘provokasi’ China di SCS

BEIJING, 18 Okt – Kerja-kerja pembinaan China di pulau di Laut China Selatan (SCS) merupakan “provokasi yang tidak wajar,” kata ketua angkatan bersenjata Malaysia hari ini, dalam komen awam luar biasa mengenai pertengkaran dari sebuah negara yang mempunyai tuntutannya sendiri di laut tersebut.

Hubungan China dengan beberapa negara Asia Tenggara, terutamanya Filipina dan Vietnam yang mempunyai tuntutan di Laut China Selatan, telahpun terjejas oleh sifat pendesak Beijing di kawasan di mana perniagaan bawaan kapal berjumlah $5 trilion setiap tahun.

Tindakan Beijing pada tahun lalu untuk mempertingkat pewujudan pulau tiruan, yang dikatakannya untuk tujuan orang awam, juga mendapat kritikan daripada Washington.

“Saya ingin mengemukakan isu provokasi oleh China mengenai pembinaan di pulau garison Laut China Selatan,” beritahu ketua Angkatan Bersenjata Malaysia Zulkefli Mohd Zin pada forum keselamatan di Beijing.

China telah menawarkan jaminan bahawa kerja-kerja pembinaan adalah untuk tujuan umum, penyelidikan laut dan memudahkan pengemudian kapal di kawasan itu, tambah beliau.

“Maka masa akan memberitahu mengenai tujuan China. Buat sementara waktu ini, kami perlu menerima sebab-sebab yang diberikan oleh kerajaan Republik Rakyat China mengenai tujuan pembangunan pulau berkenaan,” kata Zulkefli.

“Saya berharap ia adalah untuk tujuan baik dan tujuan semua manusia.”

Malaysia pada umumnya mengamalkan dasar berhati-hati dalam urusannya dengan Beijing mengenai wilayah yang dipertikaikan di SCS, bertentangan dengan Vietnam dan Filipina, yang telah menyelar dasar perkembangan China.

Namun dua latihan tentera laut China secara berturut-turut di sekitar Beting James, yang terletak di dalam zon ekonomi eksklusif Malaysia, mendorong Kuala Lumpur mengubah dasarnya pada tahun lalu, beritahu diplomat senior sebelumnya kepada Reuters. – Reuters