M’sia pertama...

M’sia pertama amal Standard Pelancongan Islam

KUALA LUMPUR, 11 Dis – Malaysia muncul negara Islam pertama di dunia mengamalkan Standard Pelancongan Islam.

Menurut Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Mas Ermieyati binti Samsudin, Malaysia sering diiktiraf sebagai negara terkenal untuk Sektor Pelancongan Islam.

“Untuk lima tahun berturut-turut, kami dinamakan destinasi nombor satu untuk pengunjung Islam menerusi kajian oleh badan antarabangsa seperti Thomson Reuters, Mastercard dan Crescentrating,” kata beliau selepas merasmikan garis panduan, ‘MS261: Standard Perkhidmatan Layanan Mesra Islam” dan Pelancongan Masterclass Islam di Pusat Dagangan Dunia Putera (PWTC) baru-baru ini.

Datuk Mas Ermieyati berkata keutuhan Malaysia dalam sektor Pelancongan Islam adalah disebabkan ekosistem ekonomi Islam yang maju.

“Kami berupaya mewujudkan dan mengekal nilai-nilai Islam menerusi mobiliti ekonomi di luar nilai agama tradisional dan kepelbagaian etnik”, kata beliau, sambil menambah Malaysia akan tetap cekal dalam industri pelancongan yang amat mudah terjejas ini.

Datuk Mas Ermieyati ketika merasmikan garis panduan, ‘MS261: Standard Perkhidmatan Layanan Mesra Islam” dan Pelancongan Masterclass Islam di PWTC. - Gambar ihsan Tourism Malaysia
Datuk Mas Ermieyati ketika merasmikan garis panduan, ‘MS261: Standard Perkhidmatan Layanan Mesra Islam” dan Pelancongan Masterclass Islam di PWTC. – Gambar ihsan Tourism Malaysia

Kepimpinan Malaysia dalam Industri Pelancongan Islam juga telah menarik negara lain.“Maghribi telah minat dalam mempelajari daripada kami.”

Menggunakan standard itu sebagai satu panduan, Masterclass menumpu pada perkongsian pengetahuan dan kepakaran teknikal dalam menetapkan satu sistem jaminan sistematik untuk memelihara integriti Produk dan Perkhidmatan Pelancongan Islam dalam tiga kategori – penginapan, pakej pelancongan dan panduan pelancong. Garis panduan itu dimajukan oleh Jabatan Standard Malaysia dalam kerjasama dengan Pusat Pelancongan Islam. Mereka memastikan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan kepada pengunjung Islam mematuhi prinsip Syariah.

Ketua Pengarah Standard Malaysia, Datuk Fadilah Bahrin berkata Malaysia juga memimpin dunia dalam Standard Halal, menghasilkan Standard Halal Dunia pertama, MS1500, pada tahun 2004, dan buat masa sekarang mempunyai 13 Standard Halal mengenai pelbagai aspek, seperti rawatan air mudah alih dan farmaseutikal.

“Kesemua standard berkenaan akan dikaitkan dengan standard antarabangsa untuk memudahkan penembusan pasaran antarabangsa dan mempertingkat penerimaan global, sejajar dengan agenda nasional kami RMK-11,” kata beliau.

Pelancongan Islam adalah sektor melambung baru untuk industri pelancongan, mencatat AS$140 bilion dalam jualan global pada tahun lalu, tidak termasuk menunaikan ibadat haji dan umrah tahunan. Ia dijangka mencecah AS$233 bilion pada 2020.