Mumbai akan m...

Mumbai akan mendapat ‘muzium sesak pertama dunia’

MUMBAI, 5 Jan (AFP) – Metropolis Mumbai yang ramai penduduk India – rumah kepada kejiranan yang menjadi terkenal disebabkan filem ‘Slumdog Millionaire’ – akan mendapat muzium sesak pertama di dunia, menurut penganjur hari ini.

Muzium itu akan mempamerkan banyak objek yang dihasilkan setiap tahun di Dharavi, salah sebuah kawasan sesak paling besar di Asia dan set bagi filem 2008, Danny Boyle yang popular.

“Ia akan menjadi muzium pertama yang pernah diwujudkan dalam keadaan sesak,” kata seniman Sepanyol, Jorge Rubio, yang berada di sebalik inisiatif itu, kepada AFP.

Muzium bergerak kecil itu akan dibuka pada Februari selama dua bulan dan mempamerkan segala-galanya dari tembikar dan tekstil hingga ke barangan kitar semula, tambah Rubio.

Para penganjur ‘Design Museum Dharavi’ mengatakan mereka mahu mencabar persepsi orang ramai mengenai kawasan sesak itu dengan menonjolkan bakat kreatif yang ada di dalamnya.

Lebih satu juta orang tinggal dalam lorong berliku yang menjadikan Dharavi dengan ramai yang bekerja di kilang mini kawasan itu, menghasilkan setiap jenis barangan yang dapat dibayangkan.

Berikutan kejayaan filem ‘Slumdog Millionaire’, kawasan sesak itu telah menjadi tarikan pelancong dan pemandu pelancong menawarkan jelajah ke ratusan buah bengkelnya.

Pada 2010, Putera Britain, Charles memetik Dharavi sebagai contoh baik untuk kehidupan mapan, memuji tabiat kitar semula. Tahun lepas kawasan itu menjadi tuan rumah bagi kesenian pertama dua tahun sekali.