Murray di lal...

Murray di laluan Kevin Anderson ke separuh akhir

NEW YORK, 6 Sept (AFP) – Kevin Anderson dari Afrika Selatan berjaya melangkah ke pusingan keempat Grand Slam kelapannya dengan persaingan suku akhir, akan cuba untuk mara ke fasa lapan pemain terakhir Terbuka AS dengan menyingkirkan Andy Murray.

Pemain dengan servis kencang berusia 29 tahun itu mara ke fasa 16 pasukan terakhir di gelanggang keras New York buat kali pertama semalam dengan menewaskan pilihan ke-20 Dominic Thiem dari Austria 6-3, 7-6 (7/3), 7-6 (7/3) selepas dua jam dan 29 minit.

“Saya merasa bagus di luar sana,” kata Anderson. “Saya cuba untuk mengekalkan kedudukan dengan ringkas. Saya beraksi dengan baik.”

Kekalahan pusingan keempat Anderson hadir pada tiga Terbuka Australia lalu, Terbuka Perancis 2013 dan 2014 dan Wimbledon 2014 dan 2015, dengan Murray memberikan kekalahan pertamanya di London.

Mara ke suku akhir yang persaingan panjang Terbuka AS akan menjadi keseronokan bagi Anderson yang berada di kedudukan tertingginya pada ke-14 dalam ranking ATP.

Anderson mengembalikan pukulan semasa menentang Dominic Thiem semalam. - AFP
Anderson mengembalikan pukulan semasa menentang Dominic Thiem semalam. – AFP

“Ia terlalu bermakna,” katanya. “Saya berada di pusingan keempat beberapa kali. Ini adalah kali pertama saya di sini. Ia langkah kecil ke arah laluan tepat. Tujuan saya ke sini adalah untuk mendapatkan peluang ini.”

Pilihan ketiga British, Murray yang juga juara Terbuka AS 2012 dan Wimbledon 2013, mara dengan menewaskan Thomaz Bellucci dari Brazil 6-3, 6-2, 7-5 dan akan menghadapi Anderson pada pusingan seterusnya.

“Ia adalah persaingan sukar,” kata Murray. “Dia mencatatkan beberapa kemenangan yang bagus di sini. Dia melakukan servis kencang dan tidak memberikan anda peluang.”

Tokoh dari Scotland berusia 28 tahun berkenaan adalah pesaing sukar kepada pemain dengan servis kencang seperti Anderson. Anderson mengalami tujuh kekalahan bulan lalu tetapi memenangi gelaran kerjaya ATP ketiganya di Winston-Salem.