Murray kekal ...

Murray kekal bersama Mauresmo

LONDON, 19 Jun (AFP) – Andy Murray berkata dia merancang untuk kekal bersama jurulatih dari Perancis, Amelie Mauresmo dan timbalannya, Jonas Bjorkman bagi masa depan yang dapat dijangka.

Pemain nombor tiga dunia itu pada masa ini bekerjasama dengan Bjorkman di Queen’s Club sementara Mauresmo yang sarat mengandung berehat menjelang Wimbledon.

Pemain Scotland berusia 28 tahun itu melalui hari-hari yang sukar bersama bekas jurulatihnya, Ivan Lendl tahun lepas selepas tempoh kejayaan bersama yang membawanya menjulang gelaran Grand Slam di Wimbledon dan Terbuka AS.

“Saya berharap penyusunan latihan saya akan kekal buat masa yang panjang,” kata Murray, yang menewaskan Fernando Verdasco dari Sepanyol semalam untuk mara ke suku akhir Queen.

“Saya memikirkan adalah lebih baik untuk melanjutkan kerjasama kami. Saya tidak mahu jurulatih baru setiap tahun. Saya bukannya muda lagi. Saya tidak mahu mempunyai jurulatih baru setiap tahun atau dalam beberapa tahun.”

Andy Murray bersama Amelie Mauresmo (kiri) dalam sesi latihan untuk Terbuka Perancis pada 29 Mei lalu. - Reuters
Andy Murray bersama Amelie Mauresmo (kiri) dalam sesi latihan untuk Terbuka Perancis pada 29 Mei lalu. – Reuters

Murray juga merasakan Bjorkman dari Sweden yang juga bekas pemain separuh akhir Wimbledon menyertai pasukannya April lalu.

“Saya mengenalinya apabila kami beraksi dalam jelajah, jadi saya mengenalinya dengan baik,” kata Murray.

“Jadi adalah lebih pantas untuk memahami personaliti sesama sendiri dan ia mungkin dengan Amelie atau Ivan kerana saya tidak kenal salah seorang daripada mereka apabila saya bermula dengan mereka.

“Kesemua hubungan ini, mereka selalu memerlukan sedikit masa sebelum mula melihat manfaat bekerjasama.”

ARTIKEL YANG SAMA