Musim terbaik...

Musim terbaik buat Djokovic

SHANGHAI, 19 Okt – Pertandingan tenis lelaki tidak kekurangan keadaan yang menghairankan sejak beberapa tahun kebelakangan apabila Novak Djokovic meningkat naik mengatasi Roger Federer dan Rafael Nadal apabila musim pemecahan rekodnya mencapai kemuncaknya.

Dua gelaran dalam tempoh dua minggu di China, termasuk Shanghai Masters, menunjukkan tiada yang memperlahankan bagi pemain nombor satu dunia itu, yang melonjak atas persaingan pada tahun ini dan terus meningkat.

Mata rekod dan hadiah wang dan tiga dari empat Grand Slam, termasuk aura bagi ketenangan, menandakan salah satu musim terbaik tenis dan semuanya muncul dari awal.

Serbia berada dalam peperangan apabila Djokovic masih kecil di Belgrade, dan dia masih ingat mengelak serangan pengeboman NATO dan berlatih tenis di sebuah kolam renang yang tidak digunakan.

Ia pengalaman yang dikatakannya mengekalkannya terkandas apabila dia secara bersistematik memikirkan kerjaya yang akan mengatasi segalanya yang dilihat dalam zaman moden.

Djokovic bermain hebat musim ini sehingga memenangi sembilan gelaran termasuk tiga grand slam. - Reuters
Djokovic bermain hebat musim ini sehingga memenangi sembilan gelaran termasuk tiga grand slam. – Reuters

Djokovic, yang sudah berkahwin dan menjadi ayah pada tahun lepas, berkata musimnya ketika ini adalah lebih besar daripada 2011, apabila dia juga memenangi tiga Grand Slam dan mempunyai rekod menang-kalah 70-6.

Tahun ini memberikan semangat Stan Wawrinka dalam Terbuka Perancis yang mengetepikannya bagi kalendar akhir tahun Grand Slam, dan dia sudah memenangi sembilan gelaran dengan Paris Masters dan World Tour Finals yang akan dihadapi.

Dengan hanya lima kekalahan dan 73 kemenangan pada tahun ini, pemenang Grand Slam 10 kali, belum kehilangan satu set sejak Terbuka AS dan yakin menewaskan Federer, Nadal dan Andy Murray.

“Ia adalah tahun terbaik sepanjang hidup saya. Tiada persoalan mengenainya. Segalanya berjalan dengan baik. Saya berasa gembira bagi peluang untuk beraksi dengan baik, menjadi berjaya,” katanya di Shanghai.

“Saya tidak mahu terbawa-bawa dengan kejayaan kerana saya mahu beraksi pada peringkat ini bagi beberapa tahun lagi.” – AFP