NAB umum kump...

NAB umum kumpul Aus5.5 bilion

SYDNEY, 7 Mei (AFP) – Bank Nasional Australia (NAB) hari ini mengumumkan terbitan hak terbesar negara untuk mengumpul Aus$5.5 bilion, sementara membutirkan pelan untuk menggabungkan semula perniagaan perbankan Britainnya.

Pemberi pinjaman keempat terbesar negara itu menggaris kasar cadangannya tatkala ia mencatat keuntungan bersih sebanyak Aus$3.44 bilion dalam tempoh enam bulan hingga 31 Mac, pertambahan 20.4 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Keuntungan wang tunainya, langkah pilihan industri yang menghapus barangan yang turun naik, meningkat 5.4 peratus kepada Aus$3.32 bilion, dengan dividen enam bulanannya kekal pada 99 sen.

Jumlah tersebut keluar tatkala bank menghentikan perniagaan sebelum kenaikan modal, terutamanya untuk merangsang kunci kira-kiranya dan menyediakan penampan untuk memenuhi syarat-syarat peraturan yang lebih ketat, yang akan melihat syarat-syarat modal simpanan yang lebih tinggi.

Ia akan menawarkan 194 juta saham baru, kira-kira lapan peratus daripada modal terbitannya, pada Aus$28.50 setiap satu, diskaun 19 peratus ke atas harga penutup semalam.

Logo Bank Nasional Australia di luar pejabat mereka di bandar pusat perniagaan Sydney. – AFP
Logo Bank Nasional Australia di luar pejabat mereka di bandar pusat perniagaan Sydney. – AFP

Pengumpulan itu adalah yang terbesar dalam sejarah korporat Australia, melebihi Aus$4.4 bilion yang disalurkan oleh syarikat perlombongan Rio Tinto pada 2009.

Ketua eksekutif NAB Andrew Thorburn berkata ia akan membantu bank keluar daripada operasi Britain, yang termasuk Bank Clydesdale, pada akhir tahun.

Sebelum ia dapat melakukannya, pengatur Britain telah memberitahu NAB ia perlu merangsang kunci kira-kira Clydesdale untuk melindunginya daripada kerugian yang dikaitkan dengan masalah lampau, termasuk isu salah laku.

“Berhubung dengan pengeluaran perniagaan perbankan UK kami, kami telah memeriksa pelbagai opsyen termasuk mereka yang disediakan oleh pasaran awam,” kata Thorburn.

“Adalah penting untuk keluar daripada perniagaan ini, dan kami mengumumkan hari ini hasrat kami untuk melaksanakan gabungan semula dan IPO perniagaan perbankan UK.”

Beliau menambah kunci kira-kira yang kukuh sentiasa menjadi keutamaan NAB “yang merupakan sebab kenapa kami mengumumkan hari ini bahawa kami akan mengumpul $5.5 bilion modal menerusi terbitan hak.”

ARTIKEL YANG SAMA