Najib terima ...

Najib terima hadiah buku kenang-kenangan

MANILA, 18 Nov (Bernama) – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menerima sebuah buku yang mengandungi koleksi keratan akhbar dan gambar-gambar lawatan ayahanda beliau, Tun Abdul Razak Hussein ke New Zealand pada tahun 1967 dan 1975.

Perdana menteri New Zealand John Phillip Key menghadiahkannya semasa mereka mengadakan mesyuarat dua hala di luar acara Sidang Kemuncak Pemimpin Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik ke-23 di sini, Rabu.

Terdapat mesej tulisan tangan John Key di dalam buku ini yang menyatakan: “Najib, saya berpendapat anda mungkin suka rekod perjalanan bapa anda ke New Zealand. Salam mesra PM John Key.”

Datuk Seri Najib dan John Key ketika mengadakan mesyuarat dua hala sempena Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) di sebuah hotel. – Bernama
Datuk Seri Najib dan John Key ketika mengadakan mesyuarat dua hala sempena Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) di sebuah hotel. – Bernama

Najib yang mengetuai delegasi Malaysia di sini, gembira menerima hadiah itu. Dua puluh satu negara anggota APEC ialah Australia, Brunei, Kanada, Chile, China, Hong Kong-China, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Papua New Guinea, Peru, Filipina, Rusia, Singapura, Taiwan, Thailand, Amerika Syarikat dan Vietnam.

Malaysia, anggota pengasas APEC pada tahun 1989, memperjuangkan prinsip inisiatif berasaskan konsensus, tidak terikat dan sukarela yang akhirnya diguna pakai oleh perkumpulan itu. Sehingga ini, prinsip itu kekal.

Bagi Malaysia, ekonomi APEC membentuk 75.9 peratus (RM1.1 trilion) daripada jumlah perdagangan negara dan 34.4 peratus (RM12.2 bilion) daripada jumlah FDI di Malaysia manakala projek yang diluluskan dengan penyertaan APEC dalam sektor perkilangan berjumlah RM27.7 bilion (70.1 peratus).