Nama Kyrgios,...

Nama Kyrgios, Tomic tiada di Olimpik

SYDNEY, 4 Julai – Pegawai Olimpik Australia sudah menamakan barisan pemain yang akan beraksi pada Olimpik Rio hari ini dengan ketiadaan bintang negara Nick Kyrgios dan Bernard Tomic.

Sebaliknya, pemain nombor 414 dunia, Thanasi Kokkinakis membuat penampilan semulanya selepas menjalani pembedahan bahu untuk menempah tempat di sukan tersebut bersama pemain nombor 67 dunia, John Millman.

Bekas juara Terbuka Amerika Syarikat dan pemain nombor 16 dunia, Sam Stosur mengetuai pasukan wanita untuk Sukan Olimpik keempat beliau bersama-sama dengan pemain kelahiran Rusia, Daria Gavrilova, yang kini disenaraikan sebagai pemain nombor 56.

Stosur dan Gavrilova juga akan bermain secara beregu, manakala John Peers dan Chris Guccione akan tampil dalam acara beregu lelaki.

Pemain nombor 18 dunia, Kyrgios, yang bermain bersama Andy Murray di Wimbledon 16 terakhir minggu ini, menarik diri daripada Sukan Olimpik bulan lalu dan memetik “serangan yang tidak munasabah” kepadanya oleh ketua Olimpik.

p23-3_20160705

Pemain berusia 21 tahun itu tidak asing dengan kontroversi. Beliau menerima pelanggaran kod di Terbuka Perancis kerana mengherdik pengutip bola.

Pemain itu berkata ia merupakan satu impian zaman kanak-kanak untuk pergi ke temasya itu, tetapi menuduh Jawatankuasa Olimpik Australia (AOC) memberikan “layanan yang tidak adil dan tidak adil bagi saya.”

“Walaupun saya telah menerima jaminan daripada Tenis Australia bahawa saya akan dicalonkan untuk pasukan Olimpik, AOC telah memilih secara terbuka dan peribadi memperkecilkan saya,” jelasnya.

Australia chef de mission untuk Rio, Kitty Chiller, menolak dakwaan itu, sambil berkata Kyrgios tidak pernah dipilih dan bahawa dia hanya mengikuti peraturan yang mengawal kelakuan semua ahli pasukan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA