Napoli rasai ...

Napoli rasai kekalahan pertama liga

ROME, 7 Dis – Pasukan pencabar merebut gelaran Serie A, Napoli mengalami kekalahan pertama mereka sejak hari pertama perlawanan apabila mereka dikejutkan 3-2 di Bologna dan dipintas di tangga kedua oleh Fiorentina yang berjaya menewaskan Udinese 3-0 di lama sendiri semalam. Mattia Destro menjaringkan gol pada setiap separuh masa bagi memperbaiki kedudukan Bologna, pada setiap separuh masa tandukan Luca Rossettini, sementara Gonzalo Higuain menjaringkan dua gol untuk meletakkan persaingan yang dramatik, tuan rumah bertahan untuk keraguan mengenai gelaran pasukan Napoli.

Jaringan menerusi Milan Badelj, Josip Ilicic dan Gonzalo Rodriguez memberikan Fiorentina kemenangan 3-0 ke atas Udinese, melanjutkan rekod tanpa kalah mereka kepada enam perlawanan. Inter Milan, yang menewaskan Genoa 1-0 pada Sabtu lalu, berada di tangga teratas dengan 33 mata, Fiorentina di tangga kedua dengan 32 dan Napoli, yang terlepas peluang untuk merampas kembali tangga teratas, mencatatkan 31 mata di tangga ketiga.

Inter menewaskan Genoa 1-0 pada Sabtu lalu. Napoli meningkatkan rekod pertahanan terbaik bersama dalam Serie A menjelang perlawanan semalam, setelah bolos sembilan gol, yang mengukuhkan 18 perlawanan tanpa kalah dalam semua persaingan.

Bologna, yang tewas hanya sekali sejak Roberto Donadoni menggantikan Delio Rossi pada akhir Oktober dan bermula dengan garang, mendahului pada minit ke 14. Destro mendapatkan bola menerusi hantaran tinggi dari Amadou Diawara, dan menewaskan Raul Albiol sebelum menjaringkan gol yang menewaskan Pepe Reina bagi gol ketiga musim ini. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA