NASA batal mi...

NASA batal misi ke Marikh

WASHINGTON, 23 Dis (dpa) – NASA telah membatalkan misi tidak dikendalikan manusia yang dirancang ke Marikh selepas kegagalan berulang kali untuk membaiki instrumen yang penting bagi matlamat misi, menurut agensi angkasa lepas semalam.

Pelancaran InSight NASA (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) dijangka pada Mac 2016 dengan matlamat mengkaji bahagian dalam planet itu.

Bagaimanapun, instrumen yang paling sensitif yang digunakan untuk mengukur kegiatan seismos mengalami kebocoran dalam penutup vakumnya, yang terus gagal selepas dua kali dibaiki.

Para pegawai dari agensi angkasa lepas AS berkata pembaikan yang diperlukan itu adalah tidak mustahil sebelum pelancaran yang dijadualkan itu.

Mempelajari struktur dalam Marikh adalah matlamat paling utama bagi ahli sains planet sejak era Viking,” John Grunsfeld dari Lembaga Pengarah Misi Sains NASA berkata dengan merujuk kepada misi ke Marikh yang bermula dalam tahun 1970-an.

“Kami menekan sempadan teknologi angkasa lepas dengan misi kami untuk membolehkan sains, tetapi eksplorasi angkasa lepas suram, dan pokoknya kami tidak bersedia melancarkan dalam tahun 2016.”

Penjajaran baik antara Bumi dan Marikh berlaku hanya beberapa minggu setiap 26 bulan dan Mac 2016 ialah apabila ruang itu akan muncul selepas itu.”

Grunsfeld berkata masa depan misi akan ditentukan dalam tempoh beberapa bulan akan datang.