NASA hantar a...

NASA hantar alat ke bulan Musytari

WASHINGTON, 27 Mei (AFP) – NASA berkata semalam ia telah memilih pelbagai alat untuk dihantar ke bulan bersalutkan ais planet Musytari Europa, tatkala ia meneruskan usahanya untuk mencari bukti bahawa orbit mungkin menyokong kehidupan.

Sembilan gajet berkenaan – daripada kamera kepada radar kepada pengukur medan magnetik – akan digunakan untuk menentukan sama ada Europa mempunyai lautan di bawah permukaan glasier, seperti yang telah lama disyaki oleh ahli sains.

Europa, yang kira-kira saiz bulan Bumi, mungkin mempunyai dua kali jumlah air sama seperti planet kami sendiri, kata NASA. Ahli sains berminat untuk mendapat tahu, dan sembilan alat berkenaan akan dihantar ke Europa pada tahun 2020.

“Kami berasa seronok mengenai potensi misi baru ini dan alat berkenaan untuk membongkar misteri Europa dalam usaha mencari bukti kehidupan di luar Bumi,” kata John Grunsfeld, pentadbir bersekutu Lembaga Pengarah Misi Sains NASA.

Alat itu akan mencari beberapa petunjuk utama yang mencadangkan Europa boleh menyokong kehidupan: air masin, dasar laut berbatu, tenaga & kimia yang dihasilkan akibat pemanasan pasang surut.

“Europa mungkin merupakan tempat terbaik dalam sistem solar untuk mencari kehidupan sekarang di luar planet kami,” kata NASA.

Misi ke Europa mungkin berharga $30 juta, yang telahpun diminta oleh agensi angkasa lepas dalam belanjawan 2016 serta melibatkan penghantaran kapal ke bulan Musytari, yang mengelilingi Europa, menghampiri 16 batu dari permukaannya yang berais.

ARTIKEL YANG SAMA