Nasib Chile m...

Nasib Chile masih tergantung

MONTEVIDEO, 10 Okt – Chile menghadapi perlawanan yang mesti menang menentang pesaing serantau, Peru esok ketika juara dari Amerika Selatan itu berazam untuk menebus kekalahan selepas permulaan sukar dalam kempen kelayakan Piala Dunia 2018 mereka.

Selepas tewas 3-0 kepada Ecuador di Quito pada Khamis, Chile kembali ke Santiago dengan ketinggalan lima mata dari tempat kelayakan dalam persaingan Amerika Selatan bagi perebutan ke Piala Dunia.

Chile, kuasa dominan di Amerika Selatan sejak dua tahun lalu dengan kemenangan berturut-turut dalam Copa America 2015 dan 2016, masih memiliki masa untuk menukar kempen mereka dengan berbaki sembilan perlawanan.

Tetapi apa pun kemenangan ke atas Peru esok berisiko meletakkan mereka dalam kesukaran jika mereka mahu layak bagi Piala Dunia ketiga mereka berturut-turut.

“Kami perlu menjaringkan gol, dan kami perlu menang kerana kami beraksi di laman sendiri. Kemenangan adalah satu–satunya pilihan bagi kami sekarang,” kata midfield Chile, Marcelo Diaz. “Kami tewas, kami teruk, beraksi dengan permainan hambar dan hanya itu yang boleh saya kata.”

“Apa yang dapat kami lakukan sekarang adalah untuk mencuba esok dan menukar cerita apa yang kami lakukan,” tambah pemain Celta Vigo. – AFP