Nasib dua man...

Nasib dua mangsa terselamat dikhuatiri

DHAKA, 13 Julai – Ahli-ahli keluarga dan kumpulan-kumpulan hak asasi hari ini melahirkan rasa kebimbangan ke atas dua orang yang terselamat dalam kepungan maut di kafe Bangladesh yang hilang selepas disoal siasat oleh polis berhubungan serangan itu.

Pengampunan Politik Antarabangsa telah meminta pihak berkuasa untuk mewujudkan ‘nasib dan di mana’ keberadaan Hasnat Karim yang terselamat daripada serangan itu dan telah hilang sejak ditahan bagi siasatan 11 hari lepas.

Ahli-ahli keluarga Tahmid Khan juga memberitahu AFP bahawa mereka juga melahirkan rasa bimbang mengenai keberadaan seorang pelajar Universiti Toronto yang berusia 22 tahun selepas dia diletakkan dalam tahanan sebagai sebahagian siasatan polis mengenai serangan itu.

Militan yang disyaki Islam itu telah membunuh 20 orang pelanggan kafe berkenaan dan dua pegawai polis apabila mereka menyerbu restoran kelas atasan Holey Artisan pada malam 1 Julai.

Tentera-tentera komando menyerbu masuk kafe berkenaan pada keesokan harinya, membunuh kelima-lima penyerang dan menyelamatkan 13 orang, termasuk Karim dan Khan.

Pihak polis berkata kedua-dua mereka mulanya disoal siasat apabila mereka cuba untuk cuba merungkai apa yang berlaku ketika kepungan itu. Namun kini polis berkata bahawa kedua-dua orang itu tidak lagi berada dalam tahanan mereka.

“Kami telah menyoal siasat mereka segera selepas mereka diselamatkan.

Namun mereka tidak lagi berada dalam tahanan polis,” jurucakap polis Dhaka, Masudur Rahman memberitahu AFP hari ini.

Seorang jurucakap tentera juga memberitahu AFP bahawa kedua-duanya tidak berada dalam tahanan mereka.

Kebimbangan ke atas dua orang individu itu telah diburukkan selepas tebusan yang terselamat berusia 18 tahun, yang diselamatkan ketika kepungan itu dan telah disifatkan sebagai seorang suspek, mati di hospital selepas dakwaan oleh ayahnya dia “didera oleh anggota keselamatan.

Ahli keluarga Karim dan Khan menggesa kedua-dua lelaki itu tidak ada kaitan dengan serangan yang telah didakwa dijalankan oleh kumpulan IS.

Isteri Karim, Sharmina Parveen, yang juga menjadi tebusan bersama dua orang anaknya, berkata dia bimbang akan kesejahteraan suaminya.

“Suami saya tidak bersalah. Dia sudah cukup menderita. Tolong biarkan dia kembali pulang bersama keluarganya,” dia berkata dalam satu keterangan kepada kumpulan hak asasi tempatan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA