Nasib Rouseff...

Nasib Rouseff masih tergantung

BRASILIA, 10 Ogos – Senat Brazil mengundi awal hari ini untuk mengadakan perbicaraan pendakwaan untuk presiden negara Dilma Rousseff, satu proses yang mungkin melihatnya disingkirkan daripada jawatan beliau.

Pengundian yang menyokong perbicaraan Rousseff, yang digantung daripada jawatan presiden pada Mei, adalah 59 menyokong, 21 membantah.

Senat menggantung Rousseff, presiden wanita pertama Amerika Selatan, pada 12 Mei mengenai tuduhan amalan perakaunan tidak sah dan memalsukan belanjawan untuk menyembunyikan kemelesetan ekonomi.

Rousseff, 68, telah menyamakan kempen pendakwaan dengan satu pemberontakan kilat oleh musuh politiknya.

Perbicaraan pendakwaan dijangka dibuka pada 25 Ogos – empat hari selepas majlis penutup Olimpik – dan dijangka mengambil masa lima hari, berakhir dengan satu pengundian keputusan.

Masa krisis politik berterusan di negara mungkin lebih janggal untuk Brazil, yang bertujuan memaparkan pengaruh ekonominya dan kestabilan politik dengan Olimpik pertama Amerika Selatan.

Pada permulaan sesi Senat, yang bermula semalam, Presiden Mahkamah Tinggi Ricardo Lewandowski mengingatkan senator bahawa mereka akan “menjalankan salah satu tugas paling serius di bawah perlembagaan.” – AFP